Damnations Day – A World Awakens

Het Australische Damnations Day is opgericht door de gebroeders Mark (zang, gitaar) en Dean Kennedy (drums), samen met Luke Vinken (bas). Na de opnames van het prima debuutalbum Invisible, The Dead (2013), waarop de band een melodieuze mix van power metal en trash metal laat horen, is Jon King de band op leadgitaar komen versterken. In de periode na de release van het debuut heeft de band veel ervaring opgedaan als support van bands als Nightwish, Soilwork, Helloween en Accept.

Nu is er dan opvolger A World Awakens. Bassist Luke Vinken maakt niet langer deel uit van de band. Daarom wordt de band tijdens de opnamen op basgitaar bijgestaan door Dean Wells (Teramaze), die ook verantwoordelijk is voor de opnames van dit album.

De band laat op het tweede album een duidelijke groei horen. Waar het debuut soms nog een allegaartje van stijlen was, laat de band op A World Awakens een coherent geluid horen dat refereert aan bands als Fates Warning en het vroege Queensryche, oftewel progressieve metal met veel aandacht voor melodie. De thrashinvloeden van het debuut zijn dan ook nauwelijks meer aanwezig.

Dit resulteert in een uitgebalanceerd album met goed opgebouwde composities, waar binnen zanger Mark Kennedy de absolute hoofdrol opeist. Wat kan die man fantastisch zingen! Hij heeft veel power en een groot bereik, zoals hij etaleert op opener The Witness, maar laat op nummers als Colours Of Darkness en het afsluitende Diagnose ook horen erg dynamisch te kunnen zingen. Gitarist Jon King laat op dit album horen een aanwinst te zijn met zijn smaakvolle solo’s.

Met A World Awakens levert Damnations Day een uitstekende plaat af die de aandacht verdient van een groter publiek. 2017 is nog geen kwart onderweg, maar er is een grote kans dat dit album straks op mijn jaarlijst staat. Zo niet, dan staan ons nog mooie releases te wachten dit jaar.

Score:

90/100

Label:

Sensory Records, 2017

Tracklisting:

 1. The Witness
 2. Dissecting The Soul
 3. Colours of Darkness
 4. I Pray
 5. Into Black
 6. To Begin Again
 7. The Idol Counterfeit
 8. A World Awakens
 9. Diagnose

Line-up:

 • Jon King – Gitaar
 • Mark Kennedy – Zang, Gitaar
 • Dean Kennedy – Drums

Links: