Dame Silú De Mordomoire – A World Of Shadows

Het gebeurt dat je onverwacht in het gaatje genomen wordt. Een moment niet opletten en hup, je hebt prijs. Dat kan thuis gebeuren, op het werk, professioneel, privé. Je kan het zo gek niet bedenken. Nu gebeurt het me hobbymatig. Bij Dame Silú De Mordomoire staat er netjes black metal geschreven in het lijstje van uit te voeren reviews. Ik dacht laten we nog eens iets ontdekken: iets onbevangen, onbevooroordeeld in de hand nemen en gewoon goed doorluisteren.

Tja, dan kom je toch van een kale reis terug, als deze release, A World Of Shadows, een dungeonsynthplaatje blijkt te zijn. Ik voel me vaak overal wel een beetje thuis doch niet in de donkere kerkers van kastelen en al helemaal niet wanneer er een spookachtige jonge deerne haar talent op allerlei elektronische toestellen loslaat. Je kan dan doorbijten en toch de review schrijven of je kan de plaat teruggeven en hopen dat een confrater het overneemt. Ik koos voor de eerste optie.

Acht lange nummers staan je te wachten, nummers die in het straatje liggen van Summoning, Die Verbannten Kinder Evas en waarschijnlijk vergeet ik er wel weer een hele doos. Als ik hier zonder schroom, zonder voorkennis, naar luister moet ik zeggen dat de Dame Silú De Mordomoire in kwestie alles netjes tot in de puntjes heeft verzorgd. Alle lagen van de synth’s en andere elektronica zijn mooi in elkaar verweven tot één geheel. Het meest opvallend vind ik toch de dromerige vocalen die erg sterk zijn en erg mooi worden gebracht, luister maar naar Voyageur. Ze lijken op een wapperend gordijn in een eeuwenoud kasteel, voor zover er toen gordijnen voor de ramen hingen natuurlijk.

Het is wel dat middeleeuws gevoel dat je krijgt. Heel wat toeters, bellen, spookachtige geluiden en op elkaar kletterende schakels van kettingen helpen je terug naar deze periode in de tijd te gaan. Het lijkt bij momenten een heroïsch epos te zijn, geschreven om de intrede van één of andere koene ridder op te luisteren. Een ridder die van verre is komen aandraven op zijn zwetend paard om de jonkvrouw van het kasteel de hand te komen vragen.

Zo, het is me op één of andere manier toch gelukt. Zij die zich geroepen voelen bovenstaand schrijven aan te vullen, voel jullie vrij.

Score:

70/100

Label:

Naturmacht Productions, 2020

Tracklisting:

  1. Alone Among The Misty Hills
  2. Melancholia
  3. Grim Banners
  4. Voyageur
  5. Kingdom Of Liars
  6. Douceur De La Dernière Pierre
  7. Moonlight Rider
  8. Snowfall

Line-up:

  • Dame Silú de Mordomoire – Geluiden, synth, keyboard, zang

Links: