Daemusinem – Daemusinem Domine Empire

Daemusinem – Daemusinem Domine EmpireDit is het debuut album van deze jonge Italiaanse death/black metal band… Nou ja, jong… de bandleden hebben duidelijk al ervaring opgedaan (volgens de bio is deze band voortgekomen uit de overblijfselen van Uncreated en Detestor, en drummer Fog is bekend van Mortuary Drape en Black Flame) en er is ook een zekere rijpheid of ervarenheid te horen in de muziek zelf.


Daemusinem - Daemusinem Domine Empire
In eerste instantie was ik vrij sceptisch over die muziek, aangezien de heren zeggen beïnvloed te zijn door o.a. Satyricon, At The Gates en In Flames — alweer zo’n melodieus death/black metal bandje? Hebben we er daarvan niet al genoeg? Mijn scepsis was niet geheel ongegrond, maar het blijkt dat de band in sommige refreinen teruggrijpt op eerbiedwaardige heavy metal invloeden — al wordt helaas hierbij een aantal clichés die door genregenoten al uitgemolken zijn niet geschuwd (keyboardloopjes met precies op het ‘juiste’ moment invallende gitaren, ‘atmosferische’ passages die je van tevoren al kunt uittellen en vooral: TEVEEL KEYBOARDS. Ik heb in principe niets tegen keyboards, maar zoals bij zoveel bands worden ze hier vaak (niet altijd) gebruikt als een soort ‘backdrop’ om de boel wat atmosferischer te laten klinken… mijns inziens is het enige dat hiermee bereikt wordt dat de muziek ‘softer’ klinkt… Neem dan een extra gitaarpartij op!). Maar goed, om de band hiermee af te doen als ‘weer zo’n bandje’ zou wat al te kort door de bocht zijn. Ik meen bv. wat vage invloeden van de Griekse black metal scene uit begin jaren ’90 te horen (in ‘Domine Empire’ bijvoorbeeld, vooral in de melodieën) en dat maakt een prettige indruk die de band apart zet. In de riffs zelf zit veel death metal, al is het allemaal niet zo zwaar geproduceerd zodat het geheel gemakkelijk wegluistert.


Wellicht dat sommige mensen de zang wat irritant zullen vinden; deze laveert tussen een vrij standaard krijs/grunt patroon en ‘praat’zang met een scherp randje… zo had ik het nog niet vaak gehoord.De teksten zijn vrij willekeurige verkenningen in duisternis, al moet ik zeggen dat ik het erg leuk vond om een tekst over het Romeinse legioen te lezen (wederom ‘Domine Empire’). De stukjes Latijn (die nu eens niet op een cliché manier worden gebruikt) zijn ook leuk. Meer bandjes zouden in het rijke verleden van hun herkomst moeten duiken! Dan krijgt zo’n nummer toch een stuk extra diepte.


Al met al is dit dus een CD die net iets meer te bieden heeft dan het legioen clichébandjes, al moet ik zeggen dat het allemaal nèt iets te makkelijk wegluistert. Hopelijk worden ze op hun volgende plaat wat uitgesprokener en laten ze de keyboards vallen.


1. Daemusinem

2. Domine Empire

3. Throne of Illusions

4. Witch’s Dream

5. Killers of the Wood

6. Burning Souls

7. The Key of the Realm of Deads

8. Silence in the Water Mother of Life

Meer info: Cold Blood Industries