DÆMORTHAN – Chthonic

Het in 2019 opgerichte DÆMORTHAN brengt na het verschijnen van de single Shadow World de allereerste EP uit: Chthonic. De bandnaam Daemorthan is een samenvoeging van de woorden Daemon (godheid), Mortician (begrafenisondernemer) en Leviathan (zeemonster). Chthonic zou kunnen verwijzen naar de hogere Griekse wezens die betrekkingen hebben met de onderwereld.

De band werd opgericht door Michel Steenbekkers, Jack Elbers, Dennis van Engeland en Michael Hansen. Sjim van der Schans voegde zich later bij de band. In 2021 verving Ian Smeets gitarist Michael. Daemorthan wist al op veel plekken in Nederland op te treden zoals op March of the Black Horse, Sound Dog, The Jack, Musicon en Jc Kompleks en werd deze maand nog gedraaid op KINK distortion. Voor Zware Metalen is het nu tijd om hun allereerste EP eens onder de loep te nemen.

De EP opent met het nummer Shadow World. Hierin worden diepe, krachtige grunts afgewisseld met machtige screams. De dubbele bass van drummer Dennis van Engeland klinkt goed door en maakt het nummer lekker stevig en agressief. De gitaren hebben een behoorlijk moderne sound. Zelf vind ik de snelle, bijtende solo’s heerlijk om naar te luisteren. Het nummer Pandemic opent met een opzwepende, groovende riff gevolgd door de grunts van de zanger. Het nummer laat de meer thrashy kant van de band horen. Ook is ruimte voor een aantal doorklinkende solo’s, waarna het nummer afsluit met een laatste korte scream.

De EP vloeit als een goed geoliede machine door naar het nummer No Room In Hell en naar Death Dance. De welluidende, melodieuze lead riffs doen denken aan de stijl van At The Gates. Het nummer Death Dance laat een zwevende overgang van melodic death naar brutal death horen. Het vijfde, afsluitende nummer Excavations voert het tempo nog eens flink op. Deze laatste heeft een duidelijke bas, die ik persoonlijk ook in de voorgaande nummers graag wat meer had willen horen. Interessant zijn de basloopjes gespeeld door Michel Steenbekkers, die soms plots opduiken.

Voor liefhebbers van bands met woestbrullende, diepe grunts zoals Lamb of God en melodische, maar toch groovende riffs zoals At The Gates en Gojira is deze EP zeker een aanrader. 

Label:

Eigen beheer, 2023

Tracklisting:

  1. Shadow World
  2. Pandemic
  3. No More Room In Hell
  4. Death Dance
  5. Excavations

Line-up:

  • Jack Elbers – Zang
  • Ian Smeets – Gitaar
  • Sjim van der Schans – Gitaar
  • Michael Steenbekkers – Bas
  • Dennis van Engeland – Drums

Links: