D Aphelium – Profetian om Dygden och Plikten

Zweden, meer in het bijzonder de provincie Gotland, is de thuishaven van D Aphelium. Een éénmansband opgericht door D Seestrand. Dit Profetian Om Dygden Och Plikten is nog maar de tweede release. Sprungen Ur Lust werd als debuutalbum gelanceerd in 2017. De opvolger telt zes nummers en heeft een totale speelduur van net geen 35 minuten, ideaal als tussendoortje. Dient het meer als voorgerecht dan wel als hoofdmaaltijd of dient het louter als dessertje bestempeld te worden? In tijden van isolatie is eten toch een van de basisbehoeftes waaraan moet voldaan worden. En dan is het natuurlijk belangrijk te kijken wat je nuttigt en wanneer.

Het geheel start met een winderige intro en een spookachtige synth-partij, vervolgens openen huilende gitaren ondersteund door een krachtige bas, de plaat. De melodische black metal die je te horen krijgt kent zijn oorsprong in de jaren ’90 black metal. Het blijkt toch een belangrijk element te zijn in de muziek van D Aphelium, die wind, die ondersteunende synth. Ook het tweede nummer Skogens Rå kent ongeveer dezelfde start. In dit nummer hoor je goed dat meneer Seestrand niet kan verstoppen uit welk land hij komt. De typische Zweedse sound klinkt behoorlijk door en dat maakt deze plaat erg doorleefd, een hoofdgerechtje dus. Jammer wel die wat langdradige synth-uitloper op het einde van dit tweede nummer. Een bombastisch thema gedragen door synth en stevige gitaarlijnen in Oändliga Cykler, maken dit nummer tot één van de beste van de plaat. En zo haal je uit elk nummer wel een stuk, een thema, een riff, een vocale escapade die het allemaal interessanter maken. De bijgerechtjes dus, bij je hoofdgerecht.

Meer dan degelijk hoofdgerecht, meer dan degelijke plaat. Je gaat er je duimen en vingers niet echt van aflikken maar je gaat ook niet de kok uit de keuken roepen en hem of haar eens stevig de duvel aandoen.

Score:

80/100

Label:

Black Metal Market Label, 2020

Tracklisting:

  1. I Den Vite Kristnes Namn
  2. Skogens Rå
  3. Mörkrets Seger
  4. Oändliga Cykler
  5. Mot Jordens Mitt Med Ett Inre I Brand
  6. Livsverk Genom Generationer

Line-up:

  • D Seestrand – Alle instrumenten, zang

Links: