D.A.D.- A Prayer For The Loud

De Deense rockers van D.A.D. (ooit opgericht als Dinseyland After Dark, maar nadat het megalomane bedrijf van Donald Duck c.s. hier lucht van kreeg en dacht hierdoor in een kwaad daglicht gezet te worden werd de bandnaam afgekort) liet zijn fans liefst acht (!) jaar wachten op een volgend album. De afgelopen drie jaar werd er gewerkt aan A Prayer For The Loud terwijl de band de tijd in de studio af en toe onderbrak voor een tour.

De grote vraag is dan wat het wachten oplevert. Bij de eerste paar luisterbeurten valt direct op dat D.A.D. ervoor heeft gekozen geen commercieel album te maken. Het duurt even voordat de melodieën zich weten te nestelen en het is bij aanvang zelfs even onduidelijk welke richting de band op wil. Wanneer dat zich openbaart, en het spreekwoordelijke kwartje valt, wordt duidelijk dat D.A.D. zich wortelt in de southern rock-hoek met een kleine scheut blues en een flinke dosis stoner. Noem het een kruising tussen The Black Crows en Kyuss.

Het album ‘pakt’ vanaf het titelnummer, wanneer het refrein openbarst en er een fijne kraker ontstaat. Vanaf Nothing Ever Changes, met kort intro, wat verrassende stop-and-go overgangen en een rustig middenstuk, tekent zich langzaam een album af dat onder je huid gaat zitten. Er hangt een wat broeierige sfeer op het album en dat is positief bedoeld.

Productioneel klinkt het goed, de gitaren zwaar, de bas licht ronkend en daaroverheen staan de vocalen van Jesper Binzer lekker vooraan. Hij heeft een mooie klank in zijn stem, maar kan ook een licht hese en hoge uithaal produceren (The Real Me) waardoor de spanningsboog verder wordt opgerekt. Naast een goede rocksong weet D.A.D. ook een goede semi-ballade te componeren: A Drug For The Heart. Componeren kunnen ze sowieso. Naast genoemde nummers zitten ook Time Is A Train en If The World Just verdomd lekker in elkaar. Met een speeltijd van precies 44 minuten is dit album net lang genoeg om spannend te blijven en kort genoeg om naar meer te verlangen.

Het zou mooi zijn als er een grote band op zo staan die de D.A.D. mee zou nemen en een kans geeft als voorprogramma. De kans dat dit gebeurt is mogelijk niet heel groot. Rest D.A.D. daarmee een plek in de marge? Hopelijk niet want de band verdient beter. De muziek op A Prayer For The Loud kan het ook goed doen in een middelgrote zaal die stinkt naar schraal bier en goedkope whiskey. D.A.D. laat met dit album horen nog lang niet opgebrand te zijn en dat het soms prima is om lang te wachten op iets moois.

Score:

85/100

Label:

AFM Records

Tracklisting:

 1. Burning Star
 2. A Prayer For The Loud
 3. Nothing Ever Changes
 4. The Sky Is Made Of Blues
 5. The Real Me
 6. No Doubt About It
 7. A Drug For The Heart
 8. Musical Chairs
 9. Time Is A Train
 10. Happy Days In Hell
 11. If the World Just

Line-up:

 • Jesper Binzer – Vocalen, gitaar
 • Jacob Binzer  – Gitaar
 • Stig Pedersen – Basgitaar, vocalen
 • Laust Sonne – Drums

Links: