Cynic – Traced In Air

Cynic – Traced In Air

Season Of Mist, 2008

Er werd lang om gesmeekt, nee om gebeden… eerst waren er geruchten waarna het toch tot een daadwerkelijke reünie kwam voor het spelen van een aantal optredens. Dit beviel de heren blijkbaar zo goed dat ze vijftien jaar na de release van hun baanbrekende cult-album Focus toch met een nieuw album op de proppen komen. Ik weet zeker dat elke liefhebber van complexe en technische muziek hen hiervoor eeuwig dankbaar zal zijn, want het is opnieuw een erg bijzondere plaat geworden!

Wat echter meteen duidelijk wordt na het beluisteren van dit Traced In Air is dat de band rond mastermind Paul Masvidal niet over één nacht ijs is gegaan. Alles klinkt perfect uitgebalanceerd en de spelvreugde spat er werkelijk vanaf! De basis is nog steeds innovatieve technische en complexe metal, al moet ik wel concluderen dat het zwaartepunt in Cynic‘s muziek verschoven is in de richting van het progressieve en de jazz/fusion. Ik vind dit echter totaal niet storend aangezien er voldoende heavy riffs op het album staan, bovendien krijgen we sporadisch ook nog wat gruntwerk te horen van het nieuwe Nederlandse (!) bandlid Tymon Kruidenier (Exivious) zodat er ook voor de fans van het zwaardere werk voldoende te genieten blijft. Deze nieuwe plaat is een echte groeibriljant, telkens wanneer je de muziek op deze plaat opnieuw tot je neemt, kom je tot de conclusie dat je weer nieuwe details en samenhangen ontdekt!

cynic tia logo

Het muzikale vakmanschap is werkelijk buitenaards goed en de songs worden met zeer veel warmte en passie gebracht! Het drumwerk van Sean Reinert is ontegenzeggelijk fantastisch en ondanks dat het technische niveau zeer hoog ligt, klinkt alles zeer natuurlijk. Ook de door hem geprogrammeerde keys geven de muziek net weer dat beetje extra! Sean Malone die we natuurlijk ook kennen van Gordian Knot, Aghora en O.S.I., laat weer maar eens blijken op deze plaat waarom hij tot ‘s werelds beste bassisten wordt gerekend! Het gitaarwerk van Masvidal met ondersteuning van Kruidenier is fenomenaal, er is slechts weinige muzikanten gegeven om zulke technisch/progressieve melodieën en harmonieën zo vloeiend in elkaar over te doen laten gaan zonder dat het geforceerd overkomt. De vocals van Masvidal zijn nog steeds grotendeels elektronisch vervormt, net zoals dit op hun debuutplaat ook zo was. Ik vind het persoonlijk erg goed bij hun dromerige muziek passen, al denk ik dat het voor sommigen een ‘hate it, or love it’ aspect kan zijn. Elke song op deze plaat is pure kwaliteit, maar mijn persoonlijke favorieten zijn Integral Birth, Evolutionary Sleeper en Adam’s Murmur!

Cynic had een zware erfenis om zijn nek hangen. Hun legendarische debuut plaat zorgde er immers in no time voor dat ze in één adem genoemd werden met andere grote technische acts als Death, Atheist, etc. Het lijkt me dan ook niet makkelijk om vijftien jaar na dato, na een dergelijke muzikale mijlpaal een nieuwe plaat op te gaan nemen. Ik heb er maar één woord voor… respect! Cynic heeft met dit Traced In Air een nieuw meesterwerk aan hun discografie toegevoegd. Naar mijn mening heeft dit album evenals zijn illustere voorganger de kwaliteit om als een toekomstige klassieker de geschiedenis boeken in te gaan. Elke liefhebber van complexe, progressieve en technische muziek moet deze plaat gewoon aan zijn of haar collectie toevoegen. Nu maar hopen dat ons aller Pestilence eveneens een dergelijke knaller op de mensheid zal loslaten binnenkort!

Tracklist:

cynic tia 200

 1. Nunc Fluens
 2. The Space For This
 3. Evolutionary Sleeper
 4. Integral Birth
 5. The Unknown Guest
 6. Adam’s Murmur
 7. King Of Those Who Know
 8. Nunc Stans

Line-up:

 • Paul Masvidal – Vocals & Lead Guitars
 • Sean Reinert – Drums & Keyboards
 • Sean Malone – Bass
 • Tymon Kruidenier – Guitar & Vocals

Links: