Cybernetic Witch Cult – Troglodithic Trip

Het dreigt een beetje een thema te worden in de stonerhoek van het metaluniversum: sci-fi-niemendalletjes. Nou is nerden over programma’s en films die beginnen met ‘Star’ natuurlijk niet zeldzaam in de metalwereld, en in de stonerhoek mag het best iets minder gaan over bongs en soortgelijke zaken, maar de verwachtingen gaan bij elke one-issueband wel wat omlaag. Cybernetic Witch Cult gaat zelfs zo ver dat de heren hun derde langspeler, Troglodithic Trip, uitbrachten op ‘May the Fourth’. Dan is de albumhoes schijnbaar ook nog het werk van een kleuter, dus kan de muziek alleen maar meevallen.

Dat blijkt bij de eerste scheut tonen die het trommelvlies raakt ook het geval. Cybernetic Witch Cult is gewoon in staat prima pruimbare en zeer toegankelijke stoner metal te produceren. Dat alle teksten sci-fi-niemendalletjes beschrijven, is vrij gemakkelijk te negeren. Dat is wel mede omdat de vocalen eigenlijk iets tekort komen. Het probeert balls-to-the-wall te zijn, maar redt dat ruimschoots niet. Naarmate het album vordert, gaat het sowieso steeds meer van meevallend naar tegenvallend. Enige variatie is namelijk ver te zoeken. De riffs en ritmes zijn steeds in hetzelfde stramien, alles blijft mid-tempo en sci-fi-thematiek is de rode draad van elke tekst. Vier van de zes nummers zijn dan ook nog eens heropnames van Cybernetic Witch Cult’s eerste release. Voordeel van het gebrek aan ontwikkelings- of vernieuwingsdrang is wel dat de luisteraar na één track weet of Troglodithic Trip de moeite waard zal zijn.

Het advies voor degenen die nog niet afgehaakt zijn, luidt daarom: ga één track luisteren en oordeel dan of het uw kostbare luistertijd waard is. Voor aardlingen die van een beetje muzikale verwondering en uitdaging houden, is een ruim half uur Troglodithic Trip namelijk een wat lange, brave zit. Het materiaal van Cybernetic Witch Cult lijkt meer geschikt voor een avondje licht headbangend bier in de mik gieten.

Score:

65/100

Label:

Eigen beheer, 2017

Tracklisting:

  1. Saggitarius A*
  2. Astrogalactic Sprites
  3. Cult Of The Druid
  4. Forbidden Fruit
  5. Human
  6. Tyrannosaurus Hex

Line-up:

  • Alex Wyld – Gitaar, vocalen
  • Kale Deane – Bas, vocalen
  • Lewis May – Drums

Links: