Cyanide Paradise – Reach For The Stars

Neerlandsch metaal in aantocht! Cyanide Paradise bestaat uit een drietal met een metalen hart. Het proces is schijnbaar voortvarend gegaan, want de band werd in 2019 opgericht. Nu had ik deze plaat al een aantal keer geluisterd, en wilde de opmerking maken dat de drums wel belachelijk klinisch klonken. Waaraan nog toegevoegd: zoek een nieuwe drummer. Ook ik maak fouten. Het betreft hier namelijk een drumcomputer. Dat verklaart een hoop. Die nieuwe drummer zoeken ze overigens nog steeds.

Laat je echter niet afschrikken door die drumcomputer. Vocaliste Linn Liv beschikt namelijk over een grunt waar menigeen jaloers op mag zijn. Bovendien wordt er lekker strak gebast. Melodieuze death metal wordt er gespeeld. Het type Gothenburg metal, dus invloeden van Dark Tranquility zijn nooit ver weg. Andere inspiratiebronnen zijn onder meer Amon Amarth en Devin Townsend. De EP wordt in eigen beheer uitgegeven, dus verwacht geen bijzonder enerverende mix.

Het leuke van deze release is dat deze band, ondanks zijn jonge bestaan, al in staat is een redelijk eigen geluid te laten horen. Opener Subatomic is een groovend nummer op mid-tempo met een repeterende riff. Enlightenment is meer recht-toe-recht aan melodische death metal. Het is niet bijzonder gedenkwaardig, zelfs wat verveeld. Pestilence grijpt terug naar de hoge noten waarmee de EP startte. Het gitaarspel heeft een vrij traag tempo, maar is vrij vlotjes ingespeeld. Daarbij lijken eerder de melodie en structuur op de voorgrond te staan, en minder de instrumentbeheersing en perfectie. Reach For The Stars bevestigt dat beeld, waarbij de toevoeging van keyboards het hier memorabel maakt.

Een EP die voornamelijk wil zeggen: wij willen graag snel live spelen, dus hier heb je vast wat muziek. De volgende EP schijnt al in de maak te zijn. Als het tot een langspeler gaat komen zijn er nog de nodige hobbels te nemen, maar de band beschikt in elk geval over een hoop wilskracht. We gaan het zien.

Label:

Eigen beheer, 2019

Tracklisting:

  1. Subatomic
  2. Enlightenment
  3. Pestilence
  4. Reach For The Stars

Line-Up:

  • Martin Vos – Gitaar, vocalen
  • Jeff Wennekes – Basgitaar
  • Linn Liv – Vocalen

Links: