Cvlt Ov The Svn – We Are The Dragon

De draak, het eeuwenoude symbool van de duisternis en aldus de inspiratiebron van dit kersverse Cvlt Ov The Svn en de debuutplaat We Are The Dragon. Over de man achter dit project is niet al te veel bekend, behalve dan dat hij van Finland afkomstig is en toch ook op zoek gaat om zijn muziek live te brengen. Misschien is het dan beter om te spreken van een band. Verwacht echter geen extreme zwartgalligheid bij deze nieuwkomer; volgens de man staat zijn oerduisternis immers gelijk aan ‘occult murder pop’. Het kind krijgt op die manier een interessante naam mee.

Popperig en plakkerig is het zeker, met een oudere Marilyn Manson-vibe, als ik er dan toch een popnaam op moet plakken. Tekstueel en vocaal dan toch lichtjes, want instrumentaal is dit toch wel wat anders. Gothicweefsels met een flinke synthgolf, waar deze man zo knapperig op in zingt met zijn hese vocalen dat het eigenlijk al bij de eerste luisterbeurt blijft hangen en je bij de tweede luisterbeurt alle teksten van buiten kent. Die teksten zijn wat makkelijk, maar dit zou binnen mijn playlist wel eens wat draaibeurten kunnen meekrijgen als ik in een guilty pleasure fase zit. Met lijntjes als ‘666 at the top of my crucifix’ of ‘it wasn’t the other guy, it was me, I am the murderer’ op een bedje van opzwepende gothicpop weet je eigenlijk al genoeg.

Toch zitten er ook wat andere accenten in de muziek van Cvlt Ov The Svn, met wat Amon Amarth-epiek en drumversnelling bij aanvang van Whore of Babylon (mijn favoriet) en wat smerige noten en donkere gitaarpartijen op The Pit, die misschien nog door Ghost geschreven hadden kunnen zijn op de oudere platen. Een track die bij aanvang behoorlijk lijkt te verschillen in sentiment met de atmosferische afsluiter, maar na een paar minuten is de aanvang van het nummer eigenlijk weer weg. Een gevoel dat eigenlijk meermaals terugkeert op dit debuut. Cvlt Ov The Svn probeert wat te experimenteren, maar in se zijn deze tracks inhoudelijk van hetzelfde laken een pak.

Het voelt op die manier niet aan dat deze Finse nieuwkomer de bekendheid zal verwerven van de genoemde voorbeelden, zijnde Ghost en Marilyn Manson. Daarvoor zijn deze nummers gewoon te inwisselbaar en klinken de teksten wat te makkelijk. Hopelijk doet de band iets met de instrumentale creativiteit die hier en daar even opduikt, maar snel plaats ruimt voor het donkere gothicplaatje dat gecreëerd wil worden. Dwepen met het occulte heeft niet altijd zijn voordelen.

Los daarvan gooi ik gewoon Whore of Babylon en The Murderer mee in mijn gothic speellijst, samen met Marilyn Manson en The 69 Eyes. Daar zullen ze zeker tot hun recht komen.

Score:

72/100

Label:

Napalm Records, 2021

Tracklisting:

 1. We Are The Dragon
 2. My Venom
 3. Don’t Be Tender Love Me Cruel
 4. Hellbound
 5. Dancing With The Devil
 6. Twilight
 7. I’m Gonna Find Out
 8. Luna In The Sky Forever
 9. The Murderer
 10. Whore of Babylon
 11. The Pit
 12. Another Infinity

Line-up:

 • Onbekend

Links: