Cuttermess – Take ‘m To The Guillotine

Als je in een band speelt waarvan het merendeel van de bandleden zijn roots heeft liggen in verschillende muziekstijlen, dan kan je ook een muzikale potpourri verwachten. Laat het Belgische Cuttermess nu precies aan dat plaatje voldoen. De band brengt met zijn EP Take ‘m To The Guillotine na twee jaar intensief repeteren en optreden dan eindelijk zijn debuut. Dat het vijftal de zaken graag goed aanpakt blijkt uit het feit dat de opnamen plaatsvonden in de Hearse Studio, de plek waar in het verleden ook werk van Aborted, Cytotoxin en Wiegedood is vastgelegd. Ook het handgetekende artwork is een mooi visitekaartje en dekt de titel van dit debuut op prima wijze.

De drie nummers op deze plaat laten verschillende gezichten van Cuttermess zien. Het zijn geen wereldschokkende verschillen, maar wel interessante flirts met stijlen als thrash metal, heavy metal en punk. Gemakshalve praten we hier dus over crossover en dat blijkt al meteen bij het eerste nummer To The Guillotine. De track schiet op een vlotte, thrashy wijze uit de startblokken en doet ondanks het veel minder technisch gitaarspel, denken aan de landgenoten van Evil Invaders. Halverwege het nummer schakelt de band over naar een groovend en meezingbaar gedeelte, om vervolgens af te sluiten waar het mee begon. De ingetogen gitaarsolo, het vlotte drumwerk en de subtiele, hoge uithalen van zanger Kris brengen een stukje variatie mee dat ervoor zorgt dat de bijna zes minuten aan speeltijd vlot voorbij zijn. Resort To Violence is met eenvoudige gitaarriffs, een fijne gitaarsolo en kletterende bassloopjes meer gericht op heavy metal en diezelfde lijn is doorgetrokken in het laatste nummer van deze EP, The Madness. De toevoeging van breaks en tempowisselingen zorgen ook in deze tracks voor de nodige afwisseling en laten op sommige momenten de core-roots van enkele bandleden doorschemeren.

Dat metal niet ingewikkeld hoeft te zijn om te beklijven blijkt uit deze drie tracks. Hoewel de basis nog wat statisch is en het vizier van Cuttermess meerdere kanten lijkt op te schieten, klinkt het geheel toch al coherent. De band heeft er goed aan gedaan om meteen een professionele studio in te duiken, wat maakt dat Take ‘m To The Guillotine een leuk debuut is.

Label:

Eigen beheer, 2020

Tracklisting:

  1. To The Guillotine
  2. Resort The Violence
  3. The Madness

Line-up:

  • Kris – Vocalen
  • Pieter – Gitaar
  • Bert – Drums
  • Gino – Basgitaar
  • Bram – Gitaar

Links: