Currents – The Death We Seek

Voor me ligt het derde album van het Amerikaanse, uit Connecticut afkomstige, Currents. Dit metalcoregezelschap ken ik van de vorige plaat, The Way It Ends uit 2020. The Way It Ends is gewoon een ultrastrakke metalcoreplaat, heerlijk melodieus, brutaal en agressief. De cleane lijnen op deze plaat bleken nog wat maturiteit te missen, intussen werd hieraan duchtig gewerkt door frontman Wille. We weten ook dat deze vijf heren op productioneel vlak hoge ogen trachten te gooien door in samenwerking te gaan met niemand minder dan Ryan Leitru (For Today, We Came As Romans, Like Moths To Flames) en Jeff Dunne (Wage War, Ice Nine Kills, Make Them Suffer). Dan zit het op niveau van de knoppen echt wel goed. En met de boodschap dat het internet, en alles wat daaraan verbonden is, toch bij momenten een negatieve impact heeft op de maatschappij, knallen de heren deze plaat The Death We Seek op behoorlijk brutale wijze op gang.

Met de twee openingsnummers, The Death We Seek en Living In Tragedy, worden we quasi onmiddellijk ondergedompeld in de megavette metalcore van dit Amerikaanse vijftal. De openingstrack kent sublieme cleane zangpartijen en brute drumthema’s terwijl Living In Tragedy door elektronica wordt ondersteunt. Dit doet echter geen afbreuk aan het geheel en werkt net als op de vorige platen versterkend. Willes vocale bijdrage op dit derde volwaardige album is van een uitmuntend niveau. Hij wisselt moeiteloos tussen screams, grunts en cleane lijnen alsof het een fluitje van een cent is.

Unfamiliar dreunt erg zwaar door, hierdoor vermoed ik toch een redelijk zware stemming op de veelal zevensnarige (?) gitaren. Het geheel dreunt niet alleen hierdoor lekker door, ook de bas knottert mooi onder dit alles verder. Er is ook ruimte voor wat fijnmazig gitaarspel met een experimenteel en innovatief randje. Luister maar eens naar de beginmaten van Over And Over. Beyond This Road en Vengenace kenmerken zich door die brute gitaarmuur, die heerlijke cleane lijnen die je aanzetten om toch even mee te doen en die denderende, dreunende drum- en baslijnen.

Je mag dit zeker een bijzonder sterk metalcorealbum noemen, The Death We Seek, van de Amerikanen van Currents. Intussen bereikte ons ook wel het spijtige nieuws dat gitarist Castaldi vecht tegen een vervelend type kanker, lymfoom. We wensen de brave man alle sterkte toe.

Score:

80/100

Label:

SharpTone Records, 2023

Tracklisting:

 1. The Death We Seek
 2. Living In Tragedy
 3. Unfamiliar
 4. So Alone
 5. Over And Over
 6. Beyond This Road
 7. Vengeance
 8. Gone Astray
 9. Remember Me
 10. Guide Us Home

Line-up:

 • Brian Wille – Zang
 • Chris Wiseman – Gitaar
 • Ryan Castaldi – Gitaar
 • Chris Pulgarin – Basgitaar
 • Matt Young – Drums

Links: