Ctr Alt Del – Humanity Part One

De spoeling op het gebied van hardcorebands is behoorlijk dun in de lage landen. Als liefhebber van het genre duik ik in bijna alle gevallen als een hongerige leeuw op binnenkomende releases van eigen bodem. Ctr Alt Del is een beginnende Nederlandse band die je afgaand op de bandnaam, niet snel onder de noemer van hardcore zou plaatsen. Een bezoekje aan de Facebook-pagina levert ook weinig soeps op, hoewel de Mushroomhead-achtige bandfoto hele andere referenties oproept.

Humanity Part One doet vermoeden dat er ook nog een ‘part two’ komt. Dit debuut bestaat uit twee keer zes dezelfde nummers. De eerste zes nummers zijn namelijk voorzien van een ‘normale’ instrumentatie, vanaf nummer zeven horen we dezelfde nummers in eenzelfde volgorde maar dan voorzien van een andere titel en een elektronische remix waar niet doorheen te komen is. Het experiment op zichzelf is noemenswaardig maar zal vermoedelijk voor veel overgeslagen nummers zorgen. De eerste helft bestaat uit een mix van eenvoudige hardcore en metal. De nadruk ligt volledig op wat groovende barré akkoorden die op veel momenten wel erg banaal en kaal klinken. Zo horen we een gitaarriff tijdens de start van openingsnummer Toxins die later op een haast identieke wijze ook te horen is bij Something For You. Als de zanger er vervolgens ook nog continu op een monotone wijze overheen brult wordt het er allemaal niet beter op.

Dat neemt niet weg dat we tussen de regels door best wat leuke ideeën en tempowisselingen horen, maar het vergt wat zoekwerk om die momenten te registreren. Aan de goede productie ligt dat overigens niet want vreemd genoeg klinkt die volledig passend bij de stijl die Ctr Alt Del hanteert. De band doet er goed aan om even de koppen bij elkaar te steken alvorens er een deel twee uitgebracht wordt. Wat meer afwisseling op alle fronten kan absoluut geen kwaad. Humanity Part One klinkt in muzikaal opzicht nog te karig maar tijdens het laatste nummer Something For You horen we al wat meer veelzijdigheid.

Score:

57/100

Label:

Eigen beheer, 2021

Tracklisting:

 1. Toxins
 2. Antisocial Media
 3. Mythomania
 4. Lies
 5. Not Your Sheep
 6. Something For You
 7. Toxivier – Scolopendra Remix
 8. Antisocializer – Mysticall Remix
 9. Mythomaniak – Scolopendra Remix
 10. Lies Lies Lies – Scolopendra Remix
 11. Not A Sleep – Scolopendra Remix
 12. Something To Remember – Spinal Remix

Line-up:

 • ?

Link: