Cthuluminati – Reliqideus

Metal: de muziekstroom die waarschijnlijk de meeste subgenres ooit in de geschiedenis van muziek heeft. De discussie is heden ten dage nog steeds gaande over hoeveel subgenres er nu daadwerkelijk zijn. Nou, nu heb ik een subgenre gevonden dat aan de discussie mag worden toegevoegd: avant-garde psychedelic blackened stoner doom! Van eigen bodem presenteert Cthuluminati zijn debuutalbum, Reliqideus.

Een maand of iets geleden kwam ik per abuis een single van de Nederlanders band tegen op YouTube, getiteld El Lizard Birth, welke mijn interesse wekte. Zwartgeblakerde, in-your-face metal met een pakkende groove en een zang vol dood en verderf. Vol kwaad en gruwel schreeuwt de zanger zijn teksten en de videoclip maakt dit nog even extra visueel. Halverwege slaat het nummer om in een soort occult post-black metal en lijkt het even of Dani Filth een korte entree maakt als men op het geluid de stem af gaat. Tof uitgevoerd, van hoge kwaliteit en een intrigerende compositie!

Wat de luisteraar gepresenteerd krijgt in het debuutalbum, is een hoop diversiteit en experimentele concepten. Met uitstapjes naar blues, jazz, psychedelische jaren zeventig rock, gecombineerd met een stevige dosis metal, valt er genoeg te verkennen. Zo kent de opener wat meer invloeden van stoner en doom, heeft de track Svartálfr wat meer weg van de psychedelische kant met een zwart randje, krijgen we in Supernatural Selection een black ’n roll nummer met een chant aan het begin en is de hekkensluiter weer psychedelisch traag met een hoop doom. In elk nummer komt het zwartgeblakerde randje wel weer terug, hetzij in de vocalen, de gitaarriffs, de drums of een combinatie van deze drie elementen. Dit zorgt ervoor dat, ondanks de vele uitstapjes, de muziek in de kern een rode raad volgt en het geheel bij elkaar weet te houden.

Om al deze elementen tot zijn recht te laten komen, zijn de nummers vrij lang. Het kortste nummer duurt zesenhalve minuut, waar het langste nummer bijna de twaalf minuten aantikt. Met slechts zes nummers op het album, zorgt dit wel weer voor een heel degelijke speeltijd van een goede vijftig minuten. Persoonlijke hoogtepunten op dit album zijn Illumni Fhtagn, Svartálfr en Supernatural Selection.

Het album Reliqideus is een ware cocktail van verschillende muziekstijlen, zwartgeblakerd door de stevige infusie aan stoner, black en doom: een cocktail die bij de eerste paar slokken een hoop verwarring en verwondering doet aanvoelen, maar vervolgens als een mokerslag de hersenen aan gort slaat. Goed gedaan, heren van Cthuluminati! Dit is een van de meest interessante albums die ik dit jaar heb mogen horen!

Score:

79/100

Label:

Eigen beheer, 2019

Tracklisting:

  1. Illumni Fhtagn
  2. El Lizard Birth
  3. Svartálfr
  4. Supernatural Selection
  5. A Thin Line
  6. Umibozu

Line-up:

  • Devi Hisgen – Zang, gitaar
  • Rami Wohl – Gitaar
  • Stefan Strausz – Basgitaar
  • Seth van de Loo – Drums

Links: