CrystalMoors – Circle of The Five Serpents

CrystalMoors – Circle of The Five Serpents
Morbid Shrine Productions, 2012

Ze draaien al mee sinds 1995, maar ik had nog nooit van deze Spanjaarden gehoord. Niet erg, want Circle of The Five Serpents is pas de tweede cd van dit gezelschap dat naar eigen zeggen celtic/pagan black metal speelt.

Een duik in de geschiedenisboeken leert inderdaad dat Cantabrië (de Noord-Spaanse streek waar deze Keltiberiërs vandaan komen) inderdaad door Kelten werd bevolkt. De oorspronkelijke bevolking werd onderworpen door respectievelijk de Romeinen en de Visigothen waarna de streek wegzonk in de obscuriteit. CrystalMoors beroept zich dus hoofdzakelijk op de pre-Romeinse periode wat betreft inspiratiebronnen. Prima, al begrijp ik dan niet helemaal waarom de voltallige band dan zo nodig in maliënkolder denkt te moeten poseren voor de bandfoto. De historicus in mij ervaart zulks als lichtelijk absurd. Maar ja, ik ben dan ook een kniesoor.

De muziek, daar draait het om en die is bepaald niet mis. De band bedient zich inderdaad van pagan metal met overtonen van black metal. Hoewel de meeste passages netjes in elkaar overvloeien doen de omschakelingen van mid-tempo naar blast soms wat geforceerd over. Hoewel dergelijke sprongen de dynamiek vergroten, zijn ze voor de muziek van CrystalMoors helemaal niet nodig. Af en toe blijkt het overigens ook wel te werken zoals in het snelle Orgen. Dé valkuil bij paganbands, namelijk een te zoetsappig geluid, weet CrystalMoors alvast vlekkeloos te omzeilen. De folkinvloeden zijn functioneel en de algehele sound is agressief, heavy en grimmig.

Circle of The Five Serpents is een onderhoudend album van een band die best wat meer erkenning zou mogen krijgen. Al was het maar omdat vehikels als Pagan Fest dan eens wat andere namen op de bill zouden hebben.

Tracklisting:CrystalMoors

 1. Greyland Labaro
 2. The Cry of Gaia
 3. El Abrazo del Tejo
 4. Orgen
 5. The Long Journey of Cantabria
 6. Chants in the Rain
 7. At the Gates of Lonely Sea
 8. Circle of the Five Serpents

Line-up:

 • Thorgen – Bass, Clean vocals, Chorus
 • Gharador – Drums, Bodhran
 • Faramir – Guitars, Whistle, Clean vocals, Chorus
 • Erun-Dagoth – Guitars, Mandole, Whistle, Mouth harp, Chorus
 • Aernus – Keyboards, Whistle, Chorus
 • Uruksoth Lavín – Vocals

Links: