Cryptobiosis – Chainsaw Crucifixion

Collega René is de grootste thrashliefhebber die ik ken, maar ik kan nu en dan ook wel mijn portie gebruiken. Vooral in combinatie met death metal kan je me een plezier doen met een thrashplaat of twee. Vorig jaar was er Defleshed, de nieuwe Exodus kon mij ook krijgen en binnenkort de Belgische helden van Evil Invaders die op de proppen komen met een nieuwe plaat. Ik doe het ondertussen met deze Cryptobiosis van Art Gates Records, waarvan ik een video zag passeren en meteen de promo aanvinkte. Cryptobiosis is Duits, acht jaar oud en bestaat uit vier leden.


Ik zei thrash metal, maar officieel is het death metal. De waarheid zal ergens in het midden liggen, in twee gedeeld door de veelvuldig aanwezige kettingzaag. Een echte kettingzaag, geen HM-2-gitaren. Cryptobiosis brengt heer erg basic deathrash met een niet al te aangedikte productie die niet alle gaten aan elkaar wist te haken. De teksten zijn relatief goed verstaanbaar, de riffs durven soms een klein beetje Bay Area klinken, de bas wordt niet vergeten. Met heel veel goede wil kan je hier en daar linken leggen met een Altar, Dew-Scented, oude Six Feet Under… Een mix van Europese en Amerikaanse deathrash en Duitse “grappigheid” (NecrObese, CoVoid-19). In het nummer Slowly Mutilated kan je zelfs meelachen met frontman Bror die voor de rest een gans album lang vrij monotoon staat te grunten.

Bijzonder origineel of opwindend is het allemaal niet, solide en betrouwbaar wel. Een typische plaat waar ik moet gaan zoeken om de drie honderd woorden grens (dat zijn vier woorden, geloof me) te halen. Wel de moeite om te vermelden is dat – ondanks het feit dat Bodo Borchert in de line-up staat – er als (sessie)drummer ene Kévin Paradis vermeld staan. Gezien het technisch sterke werk op verschillende nummers geloof ik ook oprecht dat deze drummer (al vijf jaar in dienst bij het almachtige Franse Benighted) aan de kruk zit en op zijn eentje het puntentotaal de hoogte in jaagt.

Luistertip: Screams from the Void.

Score:

71/100

Label:

Art Gates Productions, 2021

Tracklisting:

1. With Strange Aeons
2. Chainsaw Crucifixion
3. Man-Eating Tree
4. NecrObese
5. Madness
6. Slowly Mutilated
7. Consumed by Inhuman Powers
8. Screams from the Void
9. Celestial Noise
10. CoVoid-19
11. Even Death May Die
12. Silent Disintegration

Line-up:

  • Peter – Bas
  • Nick – Gitaar
  • Bror – Keel
  • Bodo – Drums

Links: