Crypt Sermon – The Ruins of Fading Light

Het heeft even geduurd, maar dat is bijna inherent aan doom. Pas na ruim vier jaar is er het tweede album van Crypt Sermon, afkomstig uit Philadelphia. Na het goed ontvangen debuut Out of the Garden, waarop de Candlemass-invloeden duidelijk waarneembaar zijn, is er door de doomfans met een zekere spanning uitgekeken naar The Ruins of Fading Light.

Of die spanning terecht is geweest, valt met dit album toch enigszins te betwijfelen. De eerder genoemde overduidelijke invloeden zijn verdwenen, daarvoor in de plaats krijgen we een kruisbestuiving met folk (maar liefst drie instrumentale folk intermezzo’s) en epische heavy metal. Het prog-element ligt inmiddels ook nadrukkelijk op de loer. Dat zal voor de verstokte doompuristen onder ons wel even schrikken zijn. Tevens worden er de nodige koortjes ingezet om een soort van middeleeuwse sfeer te creëren. Van minder is meer heeft de band kennelijk nog niet gehoord, want veel nummers zijn tamelijk druk. De instrumentalisten willen graag laten horen wat ze allemaal kunnen. Het geeft bij tijd en wijle een erg onrustig gevoel, in plaats van een stukje treurig luisterplezier.

Ruins of Fading Light is derhalve geen blinde aanschaf voor de traditionele doom fans, de mooie albumhoes daargelaten. Epische metal fans kunnen hier wellicht veel meer mee en zullen vermoedelijk zo’n tien punten bij de score optellen.

Score:

70/100

Label:

Dark Descent Records

Tracklisting:

 1. The Ninth Templar (Black Candle Flame)
 2. Key of Solomon
 3. Our Reverend’s Grave
 4. Epochal Vestiges
 5. Christ is Dead
 6. The Snake Handler
 7. Oath of Exile
 8. Enslave the Heathens
 9. Beneath the Torchfire Glare
 10. The Ruins of Fading Light

Line-up:

 • Brooks Wilson – Zang
 • Steve Jannson – Gitaar
 • James Lipczynski – Gitaar
 • Frank Chin – Bas
 • Enrique Sagarnaga – Drums

Links: