Crypt of Silence – Awareness Ephmera

Wederom een ijzersterke release van Oekraïense bodem. Waar eerder GreyAblaze mij al aangenaam verraste met hun gelijknamige debuut, doen hun landgenoten van Crypt of Silence dit gewoon even dunnetjes over, in dezelfde week. Maar geen post-blackmetal dit keer, dit is loodzware doom voor de vergalde fijnproever! Crypt of Silence brengt met het album Awareness Ephmera zijn tweede schijf uit. De voorganger, Beyond Shades uit 2014, werd destijds al positief ontvangen op deze site. En hoewel ik nog niet bekend ben met de betreffende release, lees ik zeker parallen met Awareness Ephmera.

Ook voor dit album geldt dat we te maken hebben met een tracklist bestaande uit vier nummers, waarvan  zij bestaan uit lange loodzware tracks, doordrenkt met melodie en krachtige deathgrunts. In totaal beslaat het viertal zo’n vijfenvijftig minuten, maar verrassend genoeg gaan deze, juist voor het uiterst slome melodieuze geweld, snel voorbij.  Het betreft hier immers krachtige composities, zij het doordrenkt met het gevoel van ellende. Neem bijvoorbeeld het bijna jammerlijke geschreeuw op een track als Meridian, dat wordt begeleidt op een constant tempo, waar de hond van de buren nog op mee zou gaan joelen.

De tweestemmige gitaren doen me denken aan Swallow The Sun op z’n somberst en traagst, met name in de nummers Insignificant Sense en Life Passed By. Zelf refereert Crypt of Silence voor deze plaat vooral naar het werk van het Ierse Mourning Beloveth. Insignificant Sense bevat een heerlijk dromerige outro. Deze duurt maar liefst zo’n kleine vier minuten, terwijl het hele nummer bijna een kwartier duurt. Maar ook het treurige Life Passed By is een prachtig nummer vol melodie, waarbij de band geen steekjes laat vallen.

Wat mij betreft blijft dat touw maar lekker liggen in je schuur of in de schappen van de plaatselijke bouwmarkt. Zet daarentegen gewoon deze plaat op, in combinatie met de verslaving naar je wens, en maak er een mooi (gezond) 2017 van!

crypt-of-silenceLabel:

Solitude Productions, 2016

Tracklisting:

  1. Longest Winter
  2. Insignificant Sense
  3. Life Passed By
  4. Meridian

Line-up:

  • Mikhael Graver: Vocalen, Bas
  • Roman Komyati: Gitaar
  • Vitalii Kaigorodtsev: Gitaar
  • Andriy Buchynskyi: Drums

 Links:

Score: 80/100