Crushing Sun – Tao

Crushing Sun – en verpletterend dat het is – is u waarschijnlijk niet bekend. De band kent nochtans een geschiedenis van om en bij de twintig jaar en gaat terug tot in de myspaceperiode onder de naam Defuze. Ik denk alleen niet dat de band heel actief is geweest want dit Tao is stiekem een heruitgave van het debuut en enige album uit 2010, dat we destijds al onder handen namen. Black Lava Records is een klein label dat dit album uit de verdoemenis wil helpen. Terecht? Hoofdtelefoon op, licht uit en spelen.

Deze vier heren uit Porto, Portugal combineren slopende riffs à la Sepultura en Lamb of God met de hevigste en progressieve momenten van een Gojira. De band klinkt – voor de verandering – zoals genoemde voorbeelden en stelt op geen enkel vlak teleur. Het groovy, ritmisch spel is helemaal op punt en combineert de recht-toe-recht-aan-aanpak van Sepultura met de epiek en drumvirtuositeit van Gojira en de directheid van Lamb Of God. De band zit echt tussen deze drie grootheden in. Tao is dan ook een album dat doorspekt is met geweldige riffs, venijnig lage screams en drummagie. Neem de intro van Cantilever als voorbeeld. Deze schijnbaar eenvoudige riff kan je niet kalmpjes beluisteren. Live zullen er geen ‘Get the fuck up’s aan te pas komen, me dunkt. Dat gaat vanzelf. Wat een nummer.

Verder is er nog meer lekkers te vinden. Op The End, dat vooraan het album staat, horen we eerst een sfeervolle akoestische gitaar die kraakt dat het een lieve lust is, enerzijds omdat ze agressief bespeeld wordt, anderzijds omdat ze zo laag gestemd staat dat de snaren tegen het fretboard op beginnen te kletteren. De bas zwelt en zwalpt door de intro en als je je ogen sluit kan je vliegende walvissen zien voorbijkomen. Dat gebeurt meermaals op deze plaat namelijk. De band leunt echt dicht aan bij From Mars To Sirius van Gojira, zo ook de intro van T, Hatcher, waar even Mario Duplantier achter de drumkit lijkt te zetelen. Op Grey Scent wordt nog teruggekoppeld naar Cantilever en is misschien wel het hardste nummer op de plaat. Afsluiter Strip and Deceit trekt het tempo naar beneden om nog een stuk zwaarder over te komen.


Voor de rest hoeven we er niet meer woorden aan vuil te maken. Dit is een topplaat waarvan – jammer genoeg – de walvissen onder de radar gevlogen hebben in 2010. Deze tweedehandse parel kan in mijn platenkast op een tweede leven rekenen en dat zou het bij u ook moeten doen. Dat is meteen ecologisch, maken we Gojira ook blij. Enkel had er wel een nieuwe cover op de hoes mogen zitten. Het herfstige scenario is namelijk te vredelievend voor de botverpletterende riffs en drumpartijen. Aanraders: Cantilever, Jane’s Trail, T, Hatcher. Bestellen die handel!

Score:

90/100

Label:

Black Lava Records, 2023

Tracklisting:

 1. The Rain
 2. Cantilever
 3. The End
 4. Jane’s Trail
 5. T, Hatcher
 6. 12379 Seconds
 7. Love
 8. 20 to 22000 Hertz
 9. 37+° Celsius
 10. Grey Scent
 11. Strip and Deceit

Line-up:

 • Bruno Silva – Zang
 • Marco S – Drums
 • Paulo Lopes – Gitaar
 • Rui Pinto – Basgitaar

Links: