Cruachan – Nine Years of Blood

De Ieren van Cruachan hebben blijkbaar iets met bloed. Na Blood on the Black Robe en Blood for the Blood God is er nu Nine Years of Blood. Samen vormen deze drie albums de ‘Blood-trilogie’. Nochtans is de muziek niet heel bloederig; Cruachan combineert al jaren Keltische folkliedjes en verhalen met rauwe black metal. De heren zingen over mythes, veldslagen en helden, en klinken alsof ze in een middeleeuwse kroeg een ruig publiek entertainen. De grote inspiratie voor Nine Years of Blood is de oorlog tussen Ierland en Engeland aan het einde van de 16de eeuw.

Cruachan bevindt zich op de grens tussen rauwe folk en vrolijke black metal. De heren zijn veel donkerder dan bijvoorbeeld Korpiklaani, maar veel vrolijker dan bijvoorbeeld Kampfar. Cruachan maakt gebruik van onder meer viool, fluit, banjo en keyboards om de basis van rauwe metal een folksaus te geven. Ook het riffwerk haalt heel veel inspiratie bij typische folkmuziek. Op verschillende nummers (The Battle of the Yellow Ford, The Harp, The Lion, The Dragon and The Sword) is de metal duidelijk ondergeschikt aan de folkdeuntjes.

Nine Years of Blood is enerzijds een heel toegankelijke plaat, met veel passages waarop je kunt meezingen en dansen. Anderzijds houden de rauwe vocalen van Keith Fay het metalgehalte voldoende hoog. Ook het feit dat Cruachan niet kiest voor een te afgeborstelde productie, helpt op dat vlak. Meer nog, ondanks bijna 25 jaren op de teller, klinkt deze band nog steeds authentiek en een tikkeltje primitief.

De enige vraag die ik bij Nine Years of Blood stel, is of dit Ierse gezelschap niet teveel van twee walletjes probeert te eten. Ik kan me voorstellen dat dit voor sommigen niet folk genoeg is en voor anderen niet voldoende metal (Back Home in Derry). Soms mag het wat mij betreft iets donkerder. Al hoor je me niet klagen. Cruachan presenteert een waardige afsluiter voor deze bloederige trilogie.

Score:

81/100

Label:

Trollzorn Records, 2018

Tracklisting:

 1. I Am Tuan
 2. Hugh O’Neill – Earl of Tyrone
 3. Blood and Victory
 4. Queen of War
 5. The Battle of the Yellow Ford
 6. Cath na Brioscai
 7. The Harp, the Lion, the Dragon and the Sword
 8. An Ale Before Battle
 9. Nine Years of Blood
 10. The Siege of Kinsale
 11. Flight of the Earls
 12. Back Home in Derry

Line-up:

 • Keith Fay – Vocalen, Gitaar, Percussie, Fluit, Mandoline, Bodhrán, Keyboard, Percussie
 • John Ryan – Viool, Cello, (Contra)Bas
 • Kieran Ball – Gitaar
 • Eric Fltcher – Bas
 • Mauro Frison – Drums, Percussie

Links: