CroworD – Crimson Gaze

CroworD uit Oostenrijk, het land van Anna Kiesenhofer, het land van Beinhaus Hallstatt, het land van Almdudler (en ook een beetje van Red Bull). CroworD is afkomstig van Judenburg (ik vind het niet uit) en maakt sinds 2016 melodeath en bracht in 2017 het album The Great Beyond uit via Fastball Music. CroworD heeft een grote D (nee echt, ik vind het niet uit) en brengt zijn nieuwe EP Crimson Gaze uit via NRT Records. Ik kan jullie vertellen, NRT Records maakt keer op keer werk van zijn promotiemateriaal en zijn releases, verzorgd tot in de puntjes. Ook deze digi met extra CD-rom, boekje en fotoshoot zijn – als je het niet hebt over smaak – puik gedaan.

Crimson Gaze is geen anime-aflevering geworden, maar hunkert op een jonge en viriele manier naar oudere In Flames (Whoracle, ongeveer), Dimension Zero en – omwille van de uitvoering – naar gematigder en meer coregezinde afgeleiden zoals daar zijn Blinded Colony, MyGrain, Cipher System en andere mindere goden uit de Gothenburg melodeathscene anno 2005. Techniek en melodische feel gecombineerd, met een kleine dosis agressie, dubbelebassviriliteit, brutaliteit, power, groove, … zonder dat er echt extreem gedaan wordt. De melodische gitaarlijnen zijn bij momenten echt aanstekelijk en nostalgie opwekkend, het samenspel is eveneens opwindend en de drums zijn relatief proper. Enkel de – vaak gedubbelde – vocalen kunnen me niet zo bekoren, het doet me denken aan de strot van de voorman van Mors Principium Est, die zijn tekst niet brult maar op gesproken wijze in-grunt/screamt.

Los van dat laatste punt een aardige EP, met degelijke muzikanten, die bijgestaan werden voor de mix door André Alvinzi (Insomnium, The Forsaken) en voor de mastering door Jens Bogren (At The Gates, Opeth, Katatonia). Jeugdige en ongevaarlijke melodeath die vlotjes wegluistert.

Label:

NRT Records, 2021

Tracklisting:

1. Crimson Gaze
2. Isle Of The Dead
3. Death And The Maiden
4. Secession (Where All The Reasons Are Lost)

Line-up:

  • Lukas Rappitsch – bas
  • Johannes Eder – drums
  • Adrian Schattovits – keel
  • Julian Schattovits – Gitaar
  • Dino Sulic – Gitaar

Links: