Crossbones – WWIII

De beste metalband uit Albanië? Crossbones! Niet dat ik er vele andere ken uit dat landje, maar deze is zeker het vermelden waard. Crossbones debuteerde in 1997 met zijn debuut Days of Rage en brengt nu zijn tweede plaat uit via Nadir Music. Wereldoorlog III, geen mooi vooruitzicht.

WWIII laat zich kenmerken door verschillende elementen. Enerzijds is er een hoog gehalte aan heavy groove metal aanwezig in de mix (denk aan moderne Channel Zero en heel soms aan Machine Head zoals tijdens WTF), anderzijds ontdek je in de emotionaliteit en grooves duidelijk ook een grungy onderstroom die meer dan eens een funky kant opgaat dankzij de swingende bassist. Dat laatste komt ook duidelijk naar boven in de opbouw, tijdens de ‘zachtere stukken’. De zanger staat vooraan in de mix, dus de teksten zijn van groot belang voor Crossbones. Niet dat het zo uitzonderlijk sterk is, maar storend wordt het nooit.

Crossbones brengt een overtuigende plaat uit met een geslaagde mix van heavy rock, grunge, groove metal en een doorleefde emotionaliteit. Degelijke, groovende productie ook, dat helpt natuurlijk altijd. Netjes.

Score:

74/100

Label:

Nadir Music, 2017

Tracklisting

 1. I’m God
 2. Gates of Hell
 3. Gjallë
 4. WTF
 5. Messing with the Masses
 6. Schizo
 7. Rise
 8. You Fool
 9. That Kind of Feeling
 10. I’m God, Pt. 2

Line-up:

 • Klejd Guza – Bas
 • Ben Turku – Gitaar
 • Olsi Ballta – Keel
 • Theodhoraq Napoloni – Drums

Links: