Crone – Godspeed

Crone is het zijproject van sG, geboren als Phil Jonas, die we kennen als frontman van de Duitse black metalband Secrets Of The Moon. Wie de afgelopen langspeler van die band heeft gehoord, weet dat Sun een grote stijlverandering doorvoerde. Eentje die weliswaar voortborduurde op diens voorganger, Seven Bells, maar waarbij de typische black metalvocalen grotendeels werden vervangen door normale zang. Het leverde een frisse en gewaagde omslag op, die mij persoonlijk erg goed beviel, maar voor sommige puristen zal het ongetwijfeld heiligschennis zijn geweest. Dit Crone sluit wel erg veel aan op het werk van Sun, maar dan in een donkere rockvariant. Het nummer Man Behind The Sun had bijvoorbeeld net zo goed op deze plaat van Crone kunnen staan, dat de naam Godspeed draagt. Het gevoel, de zang, het gitaargeluid, alles voelt vertrouwd aan elkaar. De duisterheid is van hetzelfde kaliber.

Godspeed is de eerste langspeler van de band en volgt na de EP Gehenna uit 2014. Naast sG vinden we met Markus Renzenbrink en Daniel Meier ook twee leden van de Duitse death metalformatie Embedded, waar in het verleden ook sG en zijn (teruggekeerde) Secrets Of The Moon-maat Daevas mee op het podium stonden. Godspeed is een conceptalbum, dat gebaseerd is op waargebeurde gebeurtenissen. Losstaande verhalen over personen die tragisch ten onder gingen: een actrice die van de letter H van de bekende Hollywoodletters sprong; de pionier van de parachute, die als een baksteen naar beneden donderde; suïcide van een man en zijn vijfjarige dochter; het aangespoelde Syrische jongetje en meer van dat soort verhalen. Het is duidelijk dat dit album emotioneel zwaar geladen is. En daar draagt de muziek uitstekend aan bij. Na de eerste luisterbeurt was ik niet meteen enthousiast, maar dit is een groeier, die me gaandeweg steeds meer wist te pakken. Leviathan’s Lifework, over een onfortuinlijke bommenmaker, is een persoonlijke favoriet, dat me verrassend genoeg op enkele stukjes wat doet denken aan sommige nummers van Mechanical Animals van Marilyn Manson.

Mother Crone heeft een beeldschone weergave van wanhoop en melancholie. Terwijl H behoorlijk uptempo klinkt en je het bijna zou kunnen beschrijven als een nummer met hitpotentie, wat ook past bij het thema overigens. Demmin, dat gaat over de massale zelfmoord van een Duits dorpje in 1945, naar aanleiding van oorlogsmisdaden door Russische soldaten, heeft een ronduit depressieve sfeer, waarin wel verdomd aangenaam gitaarwerk wordt afgeleverd. Maar ook het afsluitende, twaalf minuten durende titelnummer heeft genoeg te bieden. Stuk voor stuk klinken de nummers goed, scherp en verfrissend en uitstekend geproduceerd. Het is zoals gezegd een groeier, maar uiteindelijk groeit het uit tot iets moois. En nu Daevas terug is gekeerd bij Secrets Of The Moon kan het zo maar zijn dat die band ook weer terugkeert naar zijn black metalroots en Crone de lichtere uitlaatklep van de duisternis wordt voor sG. We gaan het snel zien en horen!

Score:

83/100

Label:

Prophecy Productions, 2018

Tracklisting:

 1. Lucifer Valentine
 2. The Ptilonist
 3. Mother Crone
 4. The Perfect Army
 5. Leviathan’s Lifework
 6. H
 7. Demmin
 8. Godspeed

Line-up:

 • Phil ‘’sG’’ Jonas – Gitaar, Vocalen
 • Markus Renzenbrink – Drums, Gitaar, Vocalen
 • Pascal Heemann – Gitaar, Vocalen
 • Daniel Meier – Bass, Vocalen
 • Job ‘’Phenex’’ Bos – Keyboard, Orgel

Links: