Crone – Crone

Crone – Crone
Abysmal Sounds, 2013

Vanuit het niets is daar opeens het debuutalbum van een goed bewaard Australisch geheim, te weten de doomformatie Crone. Om het undergroundgevoel nog iets te vergroten is het album fysiek vooralsnog alleen op cassette verkrijgbaar bij het eveneens Australische label Abysmal Sounds. De band zelf treedt (nog) niet naar buiten via internet, dus kan het nog obscuurder?

De spil van Crone lijkt de muzikale duidendpoot en linkshandige bassiste en zangeres Mandy Andresen, die ook nog actief is in een drietal andere bands. Met haar heldere vocalen die als ze uithaalt prima bevallen, voegt ze een extra dimensie toe aan de traditionele doom die de band ten gehore brengt.

Het album zelf bevat slechts vier nummers, zodat de doomliefhebbers al direct weten hoe laat het is. Inderdaad, vier lange nummers dus, twee van ruim negen en twee van bijna vijftien minuten, waarbij bij de twee kortste nummers langzame momenten en uptempo stukken elkaar afwisselen. De drumpartijen en de leadgitaar vallen hierbij in positieve zin op. Productietechnisch staat de slaggitaar ietwat dofjes weggedrukt en dat is eigenlijk het enige minpuntje van dit verder voortreffelijke debuut.

Gezien dit laatste punt moet ik streng doch rechtvaardig zijn en wordt de negentigpuntengrens hierdoor net niet gehaald. Maar wat luistert dit album van Crone toch bijzonder prettig weg. Erg jammer dat dit album pas nu in de publiciteit komt, want een top vijf notering in mijn jaarlijst van 2013 zou dit op zeker hebben gehaald. De doomliefhebbers weten genoeg!

Tracklisting:
Crone - Crone

  1. Ride the Night Winds
  2. Carcosa
  3. The Blade
  4. Sands of Time

Line-up:

  • Mandy Andresen – Zang, Bas
  • Todd Daly – Gitaar
  • Yonn McLaughlin – Drums

Links: