Crom – Of Love and Death

Crom – Of Love and Death
Pure Steel Records, 2011

Blijkbaar draait dit Duitse soloproject Crom al mee sinds 1997, maar de man in kwestie achter dit muzikaal spektakel brak pas in 2008 door met z’n eerste plaat getiteld Vengeance. De fans van het werk van Walter ‘Crom’ Grosse in zijn voormalige band Dark Fortress berusten zich beter niet op die referentie. Crom brengt iets totaal anders: epic, viking, power metal, noem het wat je wil, maar rustgevend is het zeker.

Of Love and Death is een knap staaltje sfeervolle metal geworden met power metal-vocalen en hier en daar een opflakkering of solo die op een mooie wijze verwerkt wordt in de muziek. Wat spontaan in me opkomt zijn de gevoeligere hits van Sonata Arctica zoals Tallulah en Replica. De opbouw is ook gelijkaardig: getokkelde stukken voorzien van passende vocalen en iets stevigere stukken zonder echt krachtig te worden. Minpuntje van deze schijf is dat het omwille van de erg emotionele tekst en de wegblijvende power wel wat melig dreigt te worden. Toch schuilt perfectionisme om de hoek en komt het zelfs naar voren met een nummer als Eternal Dreaming. Gewoonweg prachtig.

De fans van de ex-bands van Walter Grosse houden zich dus het best ver weg van deze release. Toch is dit werkje voor de oren die wat kalmte en emotie kunnen waarderen een erg interessante plaat, voorzien van een zuivere klank. Ook leuk om eens een soloproject op het lijf te lopen dat wat anders brengt dan suicidal black of ambient, het voelt eigenlijk niet meteen aan als iets wat de man alleen brengt, maar waar een complete band aan geknutseld heeft. Hoedje af voor dit resultaat.

Tracklisting:

Crom - Of Love and Death

  1. Reason to Live
  2. Lifetime
  3. Just One Blink
  4. My Song For All The Broken Hearts
  5. My Destiny
  6. This Dying World
  7. Eternal Dreaming
  8. The Fallen Beauty (bonus)

Line-up:

  • Walter ‘Crom’ Grosse – Alles

Links: