Crisix – Full HD

Crisix was zeker niet de grootste band van Graspop Metal Meeting 2019, maar wel de groep wiens optreden nog het meest vooraan in mijn geheugen ligt. Tegen het middaguur traden de heren aan in een Metal Dome die toen al bijna bezweek onder de tropische temperaturen van die dag. Dat liet de band alvast niet aan zich komen want die ging tekeer alsof er een wereldkampioenschap te verdienen was, met als hoogtepunt de gitarist die op de rug van een fan de pit doorging zonder een noot te missen van zijn woeste thrashsolo. Grote ballonnen werden weg geschopt, bandleden wisselden van instrument en de eigen drummer die herstellende was van tendinitis, speelde voor het eerst in maanden weer eens een nummertje mee. Kortom: feest!

Dat thrashfeestje doet de band nu op plaat eens “dunnetjes” over, met als voordeel boven voornoemd optreden dat de snedige riffs, de prikkende bas, het opzwepende drumwerk en de nijdige zang nu wel in een prima balans uit de speakers knallen (de mix en mastering zijn van Pete Rutcho, die ook Revocation op zijn curriculum vitae heeft staan).

Geen fuif zonder genodigden en dat is geweten. Op het mogelijk al gekende W.N.M. United geeft zanger Julián Baz de microfoon steeds af aan één van tien gastvocalisten, allen onderdeel van de New Wave Of Thrash. Nodeloos om ze allemaal te noemen, want de video staat hieronder. Voor nu beperk ik het “name droppen” tot John Kevill van Warbringer, Philly van Gama Bomb en G. Izquierdo van Angelus Apatrida. Oh, en Chuck Billy van Testament heeft ook een rol in de clip als vader/leider van de scene. Ach, kijk zelf maar even naar de video als je nieuwsgierig bent geworden. Dan ben je gelijk redelijk bekend met de muziek en de humoristische insteek die de band erop na houdt. En met de mascotte, want natuurlijk is er een mascotte!

Laat alle genoemde gimmicks je echter niet om de tuin leiden. De muziek van Crisix blijft ook los daarvan prima op de been, ook tussen die van de grote voorbeelden. Voorbeelden? Tuurlijk, komen ze! Opener The Many Licit Paths ontpopt zich na een wat lang intro (even uitzitten) tot een Exodus-achtige midtempothrasher met lekkere versnellingen en gangvocalen. De grunts in de halfgrunt van Baz geeft de song net wat extra urgentie en baldadigheid. Het zal de hele plaat zo blijven. Het gevoel in de gitaarsolo – overigens voor een lompe break – laat dan weer een andere kant van de band horen. Het maakt dat ook de mensen die iets meer verwachten van hun thrash best eens een oor te luister kunnen leggen.

In Full HD (“This song is about hate motherfuckers”) en het grappig getitelde Macarena Mosh moet Crisix dan weer even niets hebben van gevoeligheden en nuances. In de eerste worden met hardcoreriffs (misschien zelfs wel grindcoreriffs) in de versnellingen en grappige stemmetjes de hoogtijdagen van Nuclear Assault tot leven gewekt, terwijl de vocalen in de tweede – ik zou bijna zeggen: uiteraard – aan die van Billy Milano doet denken. Feestelijk! Speak Your Truth is in aanleg dan weer een lekker snelle thrasher, waarin naast een korte ADHD-gitaarsolo en wat stevig baswerk een heel bekend drumpatroon de kop op lijkt te steken (van Dark Angel of Metallica weet u wel, kies zelf maar). Nog even noemen dat de ziedende afsluiter Escape The Electric Fate en Beast met zijn straffe korte riffjes en grappige “Blegh” tot de hoogtepunten van het album horen en u zult wel een aardig beeld hebben.

Full HD staat vol energieke thrash afgewisseld met stevige mosh en puike solo’s, overtuigend gespeeld en gezongen. Wat wil je nog meer (over de hoes gaan we het niet hebben)? En zo brengt Crisix opnieuw wat menigeen nodig heeft in deze tijd van crisis: een feestje!

Score:

83/100

Label:

Listenable Records, 2022

Tracklisting:

 1. The Many Licit Paths
 2. Extreme Fire Hazard
 3. Full HD
 4. Macarena Mosh
 5. Speak Your Truth
 6. Beast
 7. John Was Born for Metal
 8. Shōnen Fist
 9. W.N.M. United
 10. Boc de Biterna
 11. Escape The Electric Fate

Line-up:

 • Javi Carrión – Drums
 • Marc Busqué “Busi” – Gitaar
 • Albert Requena – Gitaar
 • Julián Baz – Vocalen
 • Pla Vinseiro – Basgitaar

Links: