Crippled Black Phoenix – Great Escape

Soms is deze metaalhoofd niet in de stemming voor blastbeats, grunts en een hoop geweld. Dat zijn dan van die dagen waarop je of moe bent, of gewoon in de stemming bent voor iets heel anders. Zodoende kwam ik uit op Crippled Black Phoenix, een Britse progressieve (dark)rockband. Op 14 september kwam zij met het nieuwe album, Great Escape.

Nog nooit van deze band te hebben gehoord, ben ik haar op gaan zoeken op internet om zo wat meer over hen te leren. Het werd mij al gauw duidelijk dat het een band is die graag een lolletje maakt en het allemaal niet te serieus neemt. Neem zo de Facebook-pagina. Het muziekgenre staat omschreven als ‘vigilante’, de huidige locatie van de band is ‘your mum’  en omschrijft zij in de biografie de top vijf misverstanden omtrent de band. Nu ben ik stiekem nog meer benieuwd naar de muziek…

Waar de Britten op hun Facebook-pagina lollig overkomen, is dit volledig het tegenovergestelde op het album. Een serieuze en intense plaat, vol emotie en een haast overwelmende atmosfeer. Het bijna vier minuten durende intro verhult volledig wat er verderop gebeurd. Hier hoor je enkel wat orkestratie, vage geluidjes en een verhaal over de maatschappij.

Bij het tweede nummer, To You I Give, wordt het duidelijk wat ik met intens bedoel. Het begint vrij minimalistisch met een gitaar die de eerste riff introduceert. Kort daarop voegt de tweede gitaar zich toe en klinkt er een zachte aanslag op de hi-hat. Nog een stukje verderop voegt zich een derde gitaar toe aan de melodie en komt ook het keyboard aan bod. Zwevend, melodisch, maar toch met een duistere ondertoon. Als na anderhalve minuut de zanglijn begint is het heerlijk wegdromen en genieten van een machtig nummer.

Het nummer Madman doet mij echt denken aan een soundtrack van een TV-serie, al kan ik even niet heugen van welke serie dit is. Het is wat minder beladen dan de eerdere nummers, als je de tekst niet meerekend (“…before I burn it all down”). Met een haast pulserende melodie op de toetsen, gitaren met ontzettend veel effecten en een zanglijn met een licht distortion-effect, is dit misschien wel een van de meest duistere nummers op de plaat. De emotie en intensiteit keert terug in het opvolgende Times, They Are A’Raging. De eerste helft van het nummer speelt zich op een haast doommetal-tempo af, maar gaat dan halverwege over in een versnelling op de drums en presenteert met de overige instrumenten opnieuw een haast overwelmende atmosfeer. De laatste drie minuten zijn een herhaling van twee dezelfde riffs, maar dan elke keer met een ander instrument erbij.

Dan het nummer wat mij het meeste aanspreekt op het album: het haast zes minuten durende Rain Black, Reign Heavy. Wat dit voor mij de uitblinker maakt is de zingende zaag op het begin, een ontspannen gitaarriff die doet denken aan Mumford & Sons en de vrouwelijke zangstem. Zeer kalm wordt de tekst  gezongen en voegt de zingende zaag het extra laagje ontspanning toe. Halverwege geeft de drummer het tempo en maatvoering aan op de kickdrum en voegen een trompet en wat klinkt als een accordion zich toe aan de melodie. Dit is de inleiding voor de start van een geladen tweede helft van de track. Zeer indrukwekkend en imponerend.

De rest van het album luistert ook zeer fijn weg en verveelt geen moment. Met een totale speelduur van ruim een uur en dertien minuten is dat geen geringe prestatie. Een album vol melancholie, bombastische en intense momenten en een hoop emotie. De compositie van de nummers is uitstekend alsmede de hoge kwaliteit van de productie. Het is dan wel geen metal, maar het past wat mij betreft prima thuis bij Zware Metalen. Dit komt door de duistere atmosfeer, beladenheid en de rauwe klank van de gitaren. Crippled Black Phoenix neemt je mee op een intense muzikale reis en weet het hart van deze luisteraar bij elke luisterbeurt telkens een stukje meer te veroveren. Chapeau!

Score:

83/100

Label:

Season of Mist, 2018

Tracklist:

 1. You Brought It Upon Yourselves
 2. To You I Give
 3. Uncivil War (pt I)
 4. Madman
 5. Times, They Are A’Raging
 6. Rain Black, Reign Heavy
 7. Slow Motion Breakdown
 8. Nebulas
 9. Las Diabolicas
 10. Great Escape (pt I)
 11. Great Escape (pt II)

Line-up:

 • Belinda Kordic – zang, percussie
 • Daniel Änghede – gitaar, zang
 • Jonas Stålhammar – gitaar
 • Tom Greenway – basgitaar
 • Mark Furnevall – synthesizer, Hammond-orgel, zang
 • Helen Stanley – vleugelpiano, synthesizer, zang, trompet
 • Ben Wilsker – drums
 • Justin Greaves – drums en percussie, gitaar, basgitaar, samples, zingende zaag, zang

Links: