Crépuscule d’Hiver – Par-Delà Noireglaces et Brumes-Sinistres

Een album met meer dan zeventig minuten black metal. Meer nog: medieval black metal, om meer precies te zijn. De jongeman die hier achter zit is Stuurm. Die voor deze release, Par-Delà Noireglaces Et Brumes-Sinistres, de hulp krijgt van NKLS voor de drum- en baspartijen. NKLS die we zouden moeten kennen van In Cauda Venenum.

Dit Crépuscule D’Hiver is een relatief nieuwe eend in de bijt met enkel nog maar een vijf track demo op zijn conto. Weliswaar wist hij hiermee wel al de aandacht te trekken van het, eveneens Franse, Les Acteurs De L’Ombre Productions. Ik ken in het straatje van de medieval black metal uit de Franse scene enkel bands als bijvoorbeeld Hirilon (Hasjarl maakte vanuit deze band de overstap naar het alombekende Deathspell Omega). Of Aorlhac, die in 2008 het meer dan boeiende Á La Croiseé Des Vents uitbracht via Eisiger Mond Productions. Man, man waar is de tijd van het tape-traden gebleven…

Dit bovenstaande schrijvende loopt de plaat eigenlijk al twee nummers en echt boeiend kan je dit muzikaal heroïsch, episch werkstuk nog niet noemen. Het lijkt een smeltkroes te zijn van langdradige gitaarthema’s afgewisseld met keyboard- en synth-lijnen opgenomen in één of andere duistere, vochtige kerker van een verlaten kasteel. Dat alles is natuurlijk ook gewoon keihard de bedoeling natuurlijk, maar ik ben er geen fan van. En wanneer op Héraut L’Infamie, een herwerkte versie van hetzelfde nummer dat al verscheen op de eerste demo, een gitaarsolo passeert die toch wel vals is, krijg ik in putteke zomer, toch kippenvel. Verder valt er bitter weinig over deze plaat te vertellen, misschien toch nog dit. De nummers zijn behoorlijk lang, kennen weinig variatie en werken algauw vrij vlot verveling in de hand. Ook de solo’s zijn van bedenkelijk niveau en wat behoorlijk irritant is op het moment dat de gitarist van jetje geeft, lijkt de bassist de weg kwijt te zijn. Eindigen doen we met een positieve noot: het meest te pruimen nummer op dit te langdurende middeleeuwse epos is het afsluitende titelnummer, al was het maar voor de meer dan behoorlijke melodieuze thema’s die in erin worden verwerkt.

Wat wel is, ga je wat grasduinen op de website van het label en van de band, dan zie je dat dit album in verschillende formats te verkrijgen is. Eén ervan is een prachtige gelimiteerde oplage van een handgemaakte houten box met allerlei snuisterijen (het album, T-shirt, pin, patch…). Tja, als de muziek er nu ook eens naar was, had ik mezelf nog op mijn paard gehesen om er op te gaan jagen. Nu doe ik het niet en haal ik mijn konijn, fazant en haas gewoon bij de vleesboer.

Score:

50/100

Label:

Les Acteurs de l'Ombre Productions, 2020

Tracklisting:

  1. Que La Gloire Soit Notre!
  2. Le Sang Sur Ma Lame
  3. Héraut De L’Infamie
  4. Tyran De La Tour Immaculée
  5. La Souffle De La Guerre
  6. Les Larmes D’Un Spectre Vagabond
  7. Par-Delà Noirglaces Et Brumes-Sinistres

Line-up:

  • Stuurm – zang, alle instrumenten
  • NKLS – drum, bas

Links: