Create A Kill – Summoned to Rise

Ook als u geen strips leest, kent u vast het uitgangspunt van de verhalen van Astérix. De Galliër woont in een piepklein dorpje dat dapper weerstand biedt tegen de overheersing van de Romeinen. In het dagelijks leven is er ook zo’n dorpje, in de vorm van platenmaatschappijtje Raw Skull Recordz, opererend vanuit het dorpje Schoonebeek: ver weggestopt tegen de Duitse grens in de provincie Drenthe. Raw Skull biedt met zijn releases dapper weerstand tegen de zee aan middelmatigheid die de gemiddelde metalhead overspoelt. Eigenlijk kun je iedere release van het label blind aanschaffen, stelen, opzetten, afspelen of downloaden: het is altijd kwaliteit.

Nu is er weer de debuutplaat van het Amerikaanse death/thrashorkest Create A Kill, geesteskind van Gus Rios: drummer bij Gruesome, maar ook gitarist. Samen met zijn bandmaatje Daniel Gonzales op gitaar en ex-bandmaatje bij Malevolent Creation Alex Marquez op zang, heeft hij Summoned to Rise gemaakt. Met gastbijdragen van de drummers Dirk Verbueren (Megadeth) en Tobias Gustafsson (Cut Up, Vomitory) overigens. Redefining Darkness en het genoemde Raw Skull Recordz geven de plaat uit met toevoeging van een heel leuk bonusnummer. Flesh, Blood & Stone is gezongen door Matt Harvey (Gruesome, Exhumed) en opgedragen aan Brett Hoffman, de eerder dit jaar overleden oud-voorman van Malevolent Creation, ook weer de oud-band van Gus Rios.

Zo is de cirkel rond, de administratie op orde en kunnen we ons richten op de muziek. En die is prima. Summoned to Rise tovert vanaf de eerste klanken een glimlach op mijn gezicht. Het spelplezier spat ervan af en de grijns is gedurende de veertig minuten die volgen niet meer van mijn gelaat te slaan. Create A Kill maakt geen ingewikkelde muziek, maar heeft met Summoned to Rise wél een plaat gemaakt die direct fijn aanvoelt. De nummers klokken zo rond de vier minuten en komen dus snel to te point. Geen overbodige fratsen, gewoon snel en veel rammen.

Dat wil niet zeggen dat Summoned to Rise vol staat met dezelfde nummers. Rios heeft voldoende afwisseling weten aan te brengen om dit werkstuk werkelijk van begin tot eind te laten boeien en Alex Marquez zorgt er met zijn goed verstaanbare zang voor dat we dit plaatje weliswaar onder de noemer ‘death’ kunnen gooien, maar vooral ook onder ‘thrash’. Dat komt ook doordat er veel de nadruk ligt op het gitaarspel. Over de hele plaat wordt er lekker gestrooid met het betere snaarwerk zonder dat het de overhand neemt. In mijn opsomming van muzikanten twee alinea’s geleden ben ik de bassist niet vergeten te noemen: ik heb geen idee wie die partijen heeft ingespeeld. Op de plaat speelt ‘ie bovendien nauwelijks een rol en dat is niet eens een gemis.

Create A Kill is gewoon een heel welkome versterking binnen de kwalitatief toch al indrukwekkende verzameling releases van Raw Skull. Jaarlijstmateriaal is dit niet (daarvoor is het nèt niet spectaculair genoeg), ongelofelijk lekker is het wel.

Score:

83/100

Label:

Raw Skull Recordz/Redefining Darkness, 2018

Tracklisting:

 1. Create A Kill
 2. Cold Blooded
 3. Crave the Blade
 4. Decimate
 5. Premeditated
 6. Gauntlet of Pain
 7. Praise the Beast
 8. Reap the Whirlwind
 9. The Sow is Mine
 10. Show of Force
 11. Flesh, Blood and Stone

Line-up:

 • Alex Marquez – Vocalen
 • Gus Rios – Gitaar, Drums
 • Daniel Gonzales – Gitaar

Links: