Crawl Below – Its Ministers On Earth

Een manusje van alles, deze man achter de eenmansband Crawl Below. Charlie Sad Eyes brengt een niet al te voor de hand liggende mix van diverse stijlen. We noteren blackmetal, d-beat punk, doomgaze, akoestisch, folk en post-metal. Als dit maar goed gaat, denk ik bij mijzelf. Ik gun het een kans, ik geef het een voordeel van de twijfel. En dit alles doe ik op basis van een Youtube video voor het nummer Monument, afkomstig van de vorige langspeler 9 Mile Square. Ik hoor hier vrij typerende grunge / metal met een sterke jaren negentig adoratie.

De toestanden die ik hoor op Its Ministers On Earth doen bij mij de wenkbrauwen fronsen, er is niets van de grunge te bekennen. Stilletjes aan, vraag ik mij dan af of ik wel naar dezelfde band heb geluisterd. Gelukkig hebben we altijd nog metal-archives. En ja zeker en vast, dit is wel degelijk hetzelfde heerschap. Waar het eerste nummer The Daemon Damned Season een meerstemmig (ik tel er maar liefst 3!) nummer is vol dramatiek en interessante gitaarloopjes, horen we tijdens het tweede nummer Red Fell The Vapours stevige deathmetal. En dat is nou net een stijl die niet in de eerder genoemde opsomming is meegenomen. Aardig, maar niet meer dan dat.

Yet Foul From Their Eyes ontplooit zich als een ware doomkraker, vanuit het middengedeelte, om er vervolgens wat vreemde hallucinante schreeuwen aan toe te voegen. De zuivere zang bevalt mij het meest, voor de rest is het vrij alternatief en helaas niet erg goed. De wil om hier iets van te maken ligt er te dik bovenop. Deze man is tot van alles en nog wat in staat, behalve de luisteraar verblijden met zijn muzikale uitspattingen.

Met Will Rot The Base Chains komen we nog enigszins in de buurt van een coherent geheel. Meerstemmig death- en blackgeroggel luidt het nummer in, om vervolgens na een zuivere zangpartij keihard te gaan blasten. Hier zit wel iets van kennis en kunde in, zeker als we tegen het einde van het nummer nog een begeesterend doomy outro voor de kiezen krijgen. Op kwalitatief niveau kan het niet aan The Ruins Of Beverast tippen, maar hij doet in ieder geval wel een verwoede poging. Na het niet veel toevoegende intermezzo O Great Priest, volgt het sluitstuk And Deep In The Worm. Voortvarend en agressief zijn de eerste woorden die bij mij opkomen, maar na een kleine drie minuten is het alweer gedaan met de pret. We verzanden weer in een ietwat gezapig en weinig interessant midden, zonder wereldschokkende gitaarlijnen of drumwerk. Tegen het einde komt er nog wat leven in de brouwerij, maar te weinig om ook van dit nummer iets te maken.

Ik blijf na het beluisteren van dit album met een dubbel gevoel achter. Mijn verwachtingen werden niet ingelost, waarbij ik direct moet bekennen dat er zeker een bepaald potentieel in Crawl Below zit. Pijnpunt in deze is dat de mix aan stijlen niet lekker in elkaar overloopt. Het is dan al snel vlees noch vis. En waarom hier niet de grunge te horen is, die mij eerder zo succesvol leek, het is mij een raadsel.

Score:

65/100

Label:

Lawnmowerjetpack Records, 2022

Tracklisting:

  1. The Daemon Damned Season
  2. Red Fell The Vapours
  3. Summoning Rite
  4. Yet Foul From Their Eyes
  5. Will Rot The Base Chains
  6. O Great Priest
  7. And Deep In The Worm

Line-up:

  • Charlie Sad Eyes – Alles

Links: