Countess – Fires Of Destiny

Countess – Fires Of Destiny
Eigen beheer, 2016

Countess behoort tot de eerste lichting Nederlandse blackmetalbands. De eerste release stamt uit 1992 en als ik mijn zolder eindelijk eens opruim dan moet ik nog een cassette tegenkomen, vergezeld van een begeleidend handgeschreven briefje van Orlok. Nu beluister ik het nieuwste album Fires Of Destiny via Spotify. De tijden veranderen mijnheer.

Of toch niet… Opener Runenlied begint namelijk met een keyboardintro welke uit een oude Casio lijkt te komen. Vertrouwd van oud zullen we maar zeggen. Wat ook gebleven is zijn de lekkere hese en herkenbare klanken van de heer Orlok zelf. Ook zijn basgitaar staat nog lekker hard in de mix. Productioneel is de band er in de jaren wel op vooruit gegaan. Dit klinkt gelukkig stukken beter dan in de beginjaren maar nog net old school genoeg om voor underground door te gaan.

Songtechnisch is er weinig veranderd. Of dat te betreuren is, is een kwestie van smaak. Countess heeft haar grote invloeden (Venom, Bathory en Hellhammer) nooit de rug toegekeerd. Dat gezegd hebbende weet je precies wat je kunt verwachten: simpele maar doeltreffende riffs welke op mid-tempo worden gespeeld. Puristen smullen ervan. Zij die hun black metal epischer en technischer willen, zullen er weinig mee kunnen. Persoonlijk vind ik de keyboards een aanvulling. Mede hierdoor onderscheidt Countess zich en dat levert bonuspunten op.

Voor het eerst sinds lange tijd wordt er ook weer eens in de vaderlandsche taal gezongen en ook dat klinkt vertrouwd. Sinds twee jaar treedt Countess weer op. Iedere Nederlandse blackmetalliefhebber met een hang naar het verleden kan zijn hart ophalen aan Fires Of Destiny en/of ze op een podium gaan aanschouwen. Doen!

Tracklisting:

Countess - Fires Of Destiny

 1. Runenlied
 2. Fly The Battle Flag
 3. Fires Of Destiny
 4. Rise Of The Horned One
 5. Plague Upon The Pious
 6. Today Is A Good Day To Die
 7. Choir Of The Valkyries
 8. Treason Of Kings
 9. See The Ravens Fly
 10. Bard van het Verleden

Line-up:

 • Orlok – Vocalen, basgitaar
 • Zagan – Gitaar
 • Häxa – Keyboards
 • Mortüüm – Drums

Links: