Count Raven – The Sixth Storm

In de wereld van de traditionele doom metal is de naam Count Raven geen onbekende. Sterker nog, de band behoort tot de eerste golf van het subgenre dat traditionele doom genoemd wordt. Toch grenst de muziek van deze heren op het randje van de stoner doom en de epic doom.

In 1987 opgericht als Stormvarning heeft de band in 1989 besloten de naam om te zetten naar Count Raven en bracht in 1990 zijn debuut Storm Warning uit. Na vier platen viel de band in 1998 uit elkaar. In 2003 besloot bandleider Dan Fondelius de band opnieuw leven in te blazen omdat het met zijn nieuwe band Doomsday Gouvernement niet wilde vlotten en in 2009 verscheen het comebackalbum Mammons War.

We hebben echter tot 2021 moeten wachten op de opvolger van Mammons War, maar het was het wachten meer dan waard. The Sixth Storm is het nieuwste offensief van deze traditionele doompioniers. Negen loodzware tracks die samen goed zijn voor ruim 70 minuten luistergenot.

De opener van deze schijf is Blood Pope en maakt duidelijk dat Count Raven nog steeds trouw is aan zijn roots. De invloeden van Black Sabbath zijn duidelijk te horen. Hoewel de stem van Dan Fondelius natuurlijk niet te vergelijken is met die van Ozzy Osbourne, zijn er toch wel raakvlakken.

The Nephilims is één van de twee tracks die boven de tien minuten klokken en lijkt uit twee delen te bestaan. Halverwege slaat het namelijk om in een heel ander nummer. Hetzelfde deden ze ook in A Lifetime van het vorige album, maar ditmaal keren ze niet terug naar het thema waarmee ze begonnen. Het eerste deel is lekker mid-tempo en het tweede deel wordt langzaam en log gespeeld.

Heaven’s Door is een stuk waarbij we eigenlijk alleen de zang van Dan te horen krijgen welke enkel en alleen ondersteund wordt door een keyboard. Met 4:25 minuut is het tevens de kortste song van het album.

Het nummer The Giver and The Taker is als officiële single uitgebracht. Luisterend naar dit nummer krijg ik het gevoel dat ik naar een wat zwaardere variant van KISS zit te luisteren. Het solowerk zou prima passen in de glamrock van eind jaren ’70.

Count Raven heeft met The Sixth Storm bewezen dat de magie van de traditionele doom nog steeds leeft. Als Count Raven niet de status had die hij nu heeft, zou het album waarschijnlijk Well Worth The Wait hebben geheten.

Score:

89/100

Label:

I Hate Records, 2021

Tracklisting:

 1. Blood Pope
 2. The Curse
 3. The Nephilims
 4. Heaven’s Door
 5. The Ending
 6. The Giver and the Taker
 7. Baltic Storm
 8. Oden
 9. Goodbye

Line-up:

 • Dan Fondelius – Gitaar, zang, toetsen
 • Jens Bock – Drums
 • Samuel Cornelsen – Basgitaar

Links: