Corrosive – Nourished By Blood

Tijd om eens even lekker bij te komen van alle hectiek. Ditmaal gebruik ik daar een zeer geschikt genre voor: ongegeneerde, smerige deathmetal! Het Duitse Corrosive lanceert het album dat verzadigd is door bloed: Nourished By Blood.

De naam Corrosive heb ik al een paar keer voorbij horen komen. Toch heb ik nooit de moeite en de tijd genomen om de muziek te gaan beluisteren. Hoog tijd dat hier eens verandering in komt, niet dan? Allereerst heb ik mijn neus in de digitale geschiedenisboeken gestoken om meer over de band te weten te komen. Zo is het gezelschap in 1995 begonnen met herrie maken, ging het in 2008 uit elkaar, om in 2012 weer bij elkaar te komen. Met dit nieuwe album telt de discografie twee demo’s, een EP en drie studioalbums. Het genre is deathmetal en de teksten richten zich op oorlog, vernietiging en politiek.

We gaan ‘koud’ het album in, zonder enige voorkennis van de klank. Het kan dus nog alle kanten op. De intro (getiteld Intro) verhult lichtelijk welke kant het op gaat. Duister, grauw en atmosferisch voeren de boventoon gedurende de eerste helft, als bij de tweede helft een gemoduleerde scream en fijn tremolo picking op de gitaren de overhand nemen. Mijn interesse is gewekt. En dan begint nummer twee: een fijn stukje klassieke deathmetal! Gruwelijke gitaarriffs en een heerlijk diepe deathgrowl razen door de speakers heen. En dan komt in het refrein het meest smerige, vuige stukje vocaal kabaal wat ik in zeer lange tijd heb gehoord! Drummer Timo slaat op de drums alsof alles en iedereen dood moet en complimenteert het smerige dode metaal wat uit de speakers komt. Gelijk heb ik een favoriet te pakken!

In Fields of Corpses (ook zo’n heerlijke titel) krijgen wij opnieuw een bruut stukje death voorgeschoteld. Diepe, duistere riffs en gruwelende vocalen. Blastbeats en brute drums vliegen om je oren en dissonante gitaarriffs maken het geheel lekker onheilig. Dit fijne ongemak zet zich door in de opvolgende nummers, waar ook een fijne balans is tussen de zware, diepe mid-tempo stukken en bloed verziekend snelle herrie. Ook het soleerwerk is van een prima kwaliteit en heeft een heerlijke klank. Een lichte reverb en een warme toon zijn hier gebruikt en maken het tot een episch klinkend geluid.

Gedurende het album krijg ik meer dan eens het gevoel dat we hier te maken hebben met een grootgewicht in het genre. Dat men al ruim 24 jaar bezig is, is duidelijk hoorbaar in elk nummer dat voorbij komt. Luister maar naar The Holy Priest, Shrunken Head Necklace of You Don’t Leave Me Alive en je begrijpt gelijk wat ik bedoel. Ook noemenswaardig is de ‘deathmetal ballad’ genaamd God Gives. Niet geheel gebruikelijk om een relatief ‘kalm’ nummer op een vuige deathplaat te zetten, maar het voegt wel een bepaalde charme toe. Als afsluiter vinden we een geweldig stukje humor in de vorm van een deathmetalcover van de songtrack van Ghostbusters. In eerste instantie was de titel mij niet eens opgevallen, tot ik ineens dat oh zo bekende deuntje hoorde van de gelijknamige film uit 1984. Erg grappig en tof uitgevoerd!

Kanonnen, wat een album! Nourished By Blood heeft alles wat een goede deathmetalrelease maar kan wensen! Harde en smerige death, blastbeats, zeer zware mid-tempo stukken, gruwelende vocalen, veel tremolo picking op de gitaren en een hoop accentjes die het geheel nóg smeriger maken. De kwaliteit spat ervan af en deze redacteur is diep onder de indruk en tegelijkertijd stomverbaasd dat hij de muziek van Corrosive niet eerder heeft geluisterd!

Score:

86/100

Label:

Black Sunset, 2019

Tracklisting:

 1. Intro
 2. Bleeding by the Beast
 3. Field of Corpses
 4. Sleep Paralysis
 5. Notzucht der Hexe
 6. The Holy Priest
 7. Shrunken Head Necklace
 8. War Is My Inspiration
 9. Blind Eyes
 10. God Gives
 11. You Don’t Leave Me Alive
 12. Ghostbusters

Line-up:

 • Andy – Zang
 • Jona – Gitaar
 • Stephan Becker – Gitaar
 • Sascha S. – Basgitaar, zang
 • Timo – Drums

Links: