Corpsegrinder – Corpsegrinder

Als we George ‘Corpsegrinder’ Fisher (heeft het beest überhaupt nog een introductie nodig?) een roze tutu en balletschoenen aan doen en van zijn lange manen een paar staartjes vlechten, zou hij er dan nog steeds uitzien als George Fisher? Ja natuurlijk, die legendarisch gespierde nek kun je daar natuurlijk niet mee verbloemen. Wat als we zijn oergrunts onder een iets andere muziek plaatsen dan death metal? Je zou denken dat het dan nog steeds klinkt als Cannibal Corpse, toch? Die vraag is vanaf 25 februari 2022 officieel beantwoord. Het debuut en project van onze iconische metalheld is namelijk een feit: het titelloze schijfje met zijn over-the-top artwork komt uit via het label van Jamey Jasta, die we vooral kennen van de metalcoreband Hatebreed.

Om te voorkomen dat we naar een kant-en-klare Cannibal Corpse-kloon luisteren, ligt het tempo bijna constant een tandje lager. Daartegenover staat dat we bij Corpsegrinder haast continu mogen rekenen op moddervette grooves die zijn geplaatst onder een mix van death metal en metalcore. Met een stel werkende hersencellen zal je de optelsom al gemaakt hebben: plaats de uit duizenden te herkennen strottenpatserij van ome George onder Hatebreed en je hebt Corpsegrinder. De ene keer valt het kwartje meer richting de death metal van zijn eigen band (Acid Vat, On Wings Of Carnage en All Souls Got Torn), de andere keer meer richting de metalcore. Zo speelt leadgitarist Erik Rutan van Cannibal Corpse als gastmuzikant wat identieke gitaarpartijen mee op opener Acid Vat, maar doet Charlie Bellmore (ex-Hatebreed, ex-Jasta) als snarenplukker bij Dee Snider weinig onder voor zijn collega. Zijn broer Nick Bellmore verzorgt vervolgens de drums op deze plaat en hij weet prima raad met de opzwepende metal.

Halverwege de rit horen we meer gitaarriffs die zo op een willekeurig album van Hatebreed hadden kunnen staan, meer trage breakdowns die we ook herkennen van de metalcoreband en als Corpsegrinder al versnelt, klinkt dat haast identiek aan, u raadt het al: Hatebreed. Goede voorbeelden zijn de nummers Bottom Dweller, het logge Death Is The Only Key (It’s your funeral!) en de downtempo beuker Devourer Of Souls, dat echt wel een track moet zijn die nog op de plank lag bij Jasta en consorten. Nu heb ik beide bandnamen al even vaak genoemd als we het woord Covid voorbij horen komen op een gemiddelde dag, maar als luisteraar ontkom je niet aan de invloed van beide. Het is allemaal gedoogd, want deze plaat smaakt als dat ene koud potje bier dat je pakt wanneer je eigenlijk al had beslist om naar huis te gaan.

We mogen lekker een eind heen vergelijken wat we willen, George Fisher staat met zijn warme douche van grunts onder een pot metal gelijk aan standaard genieten. Corpsegrinder beukt gewoon lekker weg en is prima luistervoer en daar is feitelijk alles mee gezegd. Liefhebbers van lompe metalcore gaan hier ongetwijfeld beter mee uit de voeten kunnen dan fans van death metal, maar in beide gevallen zal niemand recht tot klagen hebben.

Score:

80/100

Label:

Perseverance Media Group, 2022

Tracklisting:

 1. Acid Vat
 2. Bottom Dweller
 3. On Wings Of Carnage
 4. All Souls Get Thorn
 5. Death Is The Only Key
 6. Crimson Proof
 7. Devourer Of Souls
 8. Defined By Your Demise
 9. Master Of The Longest Night
 10. Vaguely Human

Line-up:

 • George Fisher – Vocalen
 • Charlie Bellmore – Gitaar, basgitaar
 • Nick Bellmore – Drums

Links: