Contempt – Stormforce

Contempt – Stormforce


‘Stormforce’ is het debuut van deze Deense band. Ik moet zeggen dat ik weinig bands ken uit dat land: Illdisposed, Konkhra en Exmortem, maar daar houdt mijn kennis van Deense groepen dan ook op. Nu is er dus Contempt. Bij de eerste luisterbeurt dacht ik trouwens met een Zweedse band te maken te hebben. De muziek die Contempt op ‘Stormforce’ brengt ligt immers ergens tussen de sound van de latere Dismember en de latere At the Gates: een mix van Zweedse old school death en melodieuze, doch agressieve göthenburg-metal.


De band opent indrukwekkend met het brute ‘Burn’, een track die je meteen van je sokken blaast. Wat een sound, wat een song, … Als deze CD verder gevuld is met nummers als dit ‘Burn’, dan spreken we binnen de kortste keren van een klassieker.
Ook het tweede nummer, ‘Mephistos Dance’ is magistraal vet en bij het tweede refrein krijs ik dan ook lekker mee: “Dance with the Deviiiiil!”
Nummer drie, ‘Be War’, opent weliswaar nog met een leuke sample en overtuigt ook nog enigszins, maar wat daarna komt is vooral erg standaard.


De hele verdere Cd staat vol degelijke, maar weinig opzienbarende, laat staan verrassende songs. Alles klopt wel, hoor, daar niet van, maar ik heb de indruk dat de band gewoon op automatische piloot speelt. Weg is de bezieling van de eerste drie songs, weg is de intensiteit van de opener. Wat overblijft is een CD met dertien songs, waarvan er hooguit vier écht indruk weten te maken.
Naarmate de CD vordert worden de nummers ook lang(dradig)er en het is dan ook geen gemakkelijke opgave om dit album de volle 61 minuten uit te zitten.


Mijn aandacht worden nog even opgeeist in het nummer ‘Better or Worst’, want in dat nummer zijn wat aardige Carcass-invloeden verwerkt. Maar zoals gezegd, verrast wordt ik nergens meer. Dieptepunt is het nummer ‘The Angel Wore Black’, een song die zich bijna zeven minuten gezapig voortsleept en die er vooral voor zorgt dat mijn geeuwspieren fit blijven.


Samenvattend kan ik stellen dat dit een goeie plaat had kunnen zijn, maar dat het dat jammer genoeg niet geworden is. Daarvoor zijn de songs te mak, te standaard en vooral te langdradig.
Oja, de CD werd gemastered door Andy LaRoque (King Diamond, Death)Tracklisting:

1. Burn

2. Mephistos Dance

3. Be War

4. When the Wells Dried out

5. Gailforce (instrumental)

6. Nightly Rainstorm of Hate

7. Truth Appearing

8. Better or Worse

9. The Gallow

10. Stormfrozen

11. Crimson Skies

12. The Angel Wore Black

13. Tale of the Earth