Conflict – Decision Code

Al drie albums lang probeert het Russische Conflict naam te maken in en buiten de eigen landsgrenzen, maar echt vlotten wil het allemaal nog niet. Op Decision Code heeft het viertal wat hulptroepen ingeschakeld om een boost te creëren, waaronder Burton C. Bell (Fear Factory), Karsten Jäger (Disbelief) en Dave Lowmiller (A Dark Halo). Vocaliste Anna is vervolgens weer bij de single van laatstgenoemde band betrokken. Zo gaat dat in de muziekwereld. De geïndustrialiseerde metal klinkt op alle fronten als een ingetogen mix van Fear Factory en Arch Enemy.

Met meer dan een uur aan materiaal pakt Conflict niet te flauw uit. Tegelijkertijd zit daar ook het struikelblok van Decision Code, om maar meteen met de deur in huis te vallen. Om een conceptalbum optimaal in zijn sfeer te benutten is dat uur een prima richtlijn, maar die gave is niet voor alle bands weggelegd. In dit geval is de lange speelduur simpelweg teveel van het goede. De statische aanpak bevat regelmatig groovende en pakkende melodielijnen die eenvoudig wegluisteren. Nadeel is dat de opbrengst zelden echt weet te beklijven. Zo strak en gelikt als de industrial metal op het eerste gehoor klinkt, zo snel neemt het ook in kracht af. Als er dan ook nog een in- en outro is gebruikt die bij elkaar al meer dan twaalf minuten klokt, maar werkelijk niets bijdraagt aan het geheel, dan zit de moed al snel in de schoenen. De drijvende kracht van de Russen ligt vooral bij vocaliste Anna Milyanenko. Haar zware grunts lijken erg op die van Angela Gossow, maar ook de felle krijs mag er zijn.

Tracks die wel wat indruk maken zijn Autonomous, het strakke D-Evolution en het pakkende, doch simplistisch uitgewerkte To Serve And Protect. Niet geheel ontoevallig zijn dat ook de hardere nummers die doen denken aan Fear Factory. Verrassingen vinden we terug in het dansbare Art Of Resistance (synthpop) en het symfo-rockende Deadlock, waarin de roodharige frontdame het duel aangaat met solo-artiest Jayce Lewis. Beide stemmen contrasteren goed met elkaar, maar het is toch echt de sprookjesachtige zang van de zanger die de show steelt. Wat een fijne, heldere stem heeft die man! Dan hebben we nog de gastbijdragen over van Burton C. Bell en Karsten Jäger over. Beide muzikanten leveren een bijdrage in tracks die te lang duren en te weinig spanning bezitten. De aandacht verslapt al snel. Daar kunnen zelfs bekende gastmuzikanten of de krachtige strot van Anna Milyanenko niets aan veranderen.

Score:

63/100

Tracklisting:

 1. 2048
 2. Autonomous
 3. Art Of Resistance
 4. D-Evolution
 5. Megapolis
 6. Decision Code
 7. To Serve And Protect
 8. Room 101
 9. Speechless
 10. The Architect
 11. Deadlock
 12. New Industrial Order

Line-up:

 • Anna ‘Hel’ Milyanenko – Vocalen
 • Aleksey Kurpyakov – Bas
 • Rodion Skityayev – Gitaar
 • Mikhail Conflictov – Drums

Links: