Condemned – A Dying Art

Condemned – A Dying Art
Underground Movement / Rundown Records, 2010

Uit Belfast, Noord-Ierland komt dit Condemned met zijn eerste full-length. Na jaren van hard werk (begonnen in 1993), drie EP’s en één demo werd dat ook wel eens tijd. Qua naam helaas niet de meest originele maar begin jaren negentig nog enigszins wel. Blijkbaar zit de ervaring er ook wel als je tours gedaan hebt met onder andere Napalm Death, Obituary en Nile. Toch niet de minste.

Wat brengt een band met achttien jaar ervaring en een dergelijke staat van dienst ons dan? Nou, brutal/gore death metal met wat grind- en core-elementen. Eigenlijk allemaal vreselijk modern dus. Als ze dit in hun begindagen ook produceerden waren ze zeker wel pioniers. The dark Place begint met een sample met horrorreske elementen om dan over te gaan in zeer degelijk uitgevoerde technische en brute death metal. Eigenlijk komen alle elementen die je bij zo’n plaat mag verwachten naar voren en houden ze het tempo goed vast. Het is allemaal prima en strak uitgevoerd en de bandleden staan ook stuk voor stuk technisch hun mannetje. Ze weten af en toe te verrassen met korte breaks en lekkere groovende slamstukken zoals daar in bijvoorbeeld Everebody Died Last Night. Het nadeel echter is dat het allemaal volgens de inmiddels bekende receptuur wordt gebracht en het daarmee helaas de brede middenmoot niet gaat ontstijgen.

Op zich is er niet veel mis met dit album, en luistert het lekker weg. Er lopen in dit vrij dichtbevolkte genre veel slechtere bands rond. Het nadeel is dat er ook een paar bovenuit stijgen en dat zal Condemned met dit album nog niet doen.

Condemned- a dying art

Tracklisting:

 1. The Dark Place
 2. Everybody Died Last Night
 3. My Blood Runs Black
 4. Here Come My Eyes
 5. A Dying Art
 6. Almost Cannibal
 7. Every Last Cruelty
 8. The Body In The Box
 9. Death Followed…
 10. Leave Me Alone

Line-up:

 • Willy T – Drums
 • Steve – Guitars
 • Owen – Bass
 • Pete – Vocals

Links: