Communic – Hiding From The World

Dat er uit Zweden ook nog iets anders komt dan black metal, bewijst Communic sinds 2003. Inmiddels is het trio, drie jaar na voorganger Where Echoes Gather, toe aan zijn zesde album. Dat er ruim de tijd is genomen voor de composities en het geluid, wordt vanaf de eerste noot duidelijk. Dat de heren een goede portie progmetal neer kunnen zetten ook.

Met acht nummers in ruim een uur speelduur is Hiding From The World in potentie een lange zit. Communic is een band van ‘mag het een riffje meer zijn?’ Hierbij wordt de afwisseling gezocht door de vele tempowisselingen, kleine solo’s en semi-akoestische interludia welke in elk nummer voorbij komen. Voor een progband zit de muziek niet al te ingewikkeld in elkaar. Tuurlijk vinden we wat tegendraadse ritmes in het titelnummer, is er interessant dubbele-bas werk in bijvoorbeeld Born Without A Heart en kent Oddleif Stensland de weg op zijn gitaarhals. Toch neigt Communic op dit album meer naar de rock-kant. Het geheel klinkt lekker losjes en bijna jamsessie-achtig in de goede zin van het woord.

Hierbij wordt de band geholpen door een krachtig en vol geluid, zeker met inachtneming van het gegeven dat de Zweden slechts met zijn drieën zijn. Eerder genoemde Stensland neemt daarnaast de zang voor zijn rekening en hij doet dat niet onverdienstelijk. Heel hoog of laag is zijn bereik niet maar krachtig wel. Ieder woord wordt met overtuiging en loepzuiver gebracht.

Albums die een uur duren hebben soms de neiging te verslappen en maar al te vaak gaat het gezegde “less is more” op. Communic is daarop de positieve uitzondering en weet de aandacht tot het eind toe vast te houden.

Zelf horen hoe Hiding From The World klinkt? Zware Metalen geeft een cd van het album weg!

Score:

80/100

Label:

AFM Records, 2020

Tracklisting:

 1. Plunder Of Thoughts
 2. Hiding From The World
 3. My Temple Of Pride
 4. Face In The Crowd
 5. Born Without A Heart
 6. Scavengers Await
 7. Soon To Be
 8. Forgotten

Line-up:

 • Oddleif Stensland – Zang, Gitaar
 • Erik Mortensen – Basgitaar
 • Tor Atle Andersen – Drums

Links: