Comity – The Journey Is Over Now

Comity – The Journey Is Over Now
Throatruiner Records, 2011

Zo word je nog eens verrast. Comity is een Franse band die al sinds 1996 bestaat. Door de vele jaren heen hebben ze al een handvol full-lengths en EP’s in onze schoot geworden, maar The Journey Is Over Now is wel de eerste die mijn gehoororgaan betreedt. Als het van deze plaat afhangt is de reis door Comity-landschap wel al gedaan, want veel soeps is het niet.

Let op: de band klinkt vrij uniek. Langdradige Neurosis-postmetalstukken worden gecombineerd met hakkelende mathcore-ritmes (denk aan The Dillinger Escape Plan). Vier tracks worden gespreid over net iets meer dan vijftig minuten, maar net dat nekt de band. Er wordt spanning opgebouwd, er wordt origineel en vreemd gedaan, alles wordt in een bepaalde melancholische bocht gewrongen, maar het komt niet over. De plaat gaat sneller irriteren dan het meesleurt. De heel erg matige productie haalt de sfeer naar beneden, terwijl de dreigende stukken te vergelijken zijn met een stokoude lector die geschiedenis doceert aan zijn studenten: het zou in feite interessant moeten zijn, maar het is dodelijk saai, slaapverwekkend en uiteindelijk bijna irritant. De vocalen zijn dan ook weer zo doordeweeks dat ze onopgemert voorbijrazen.

Throatruiner Records haalt weer een eigenzinnige release boven. Helaas staat eigenzinnig niet altijd gelijk aan goed. Matige plaat.

Tracklisting:

    comity TJION

  1. Part I
  2. Part II
  3. Part III
  4. Part IV

Line-up:

  • Thomas – bas, vocalen
  • François – gitaar, vocalen
  • Yann – gitaar, vocalen
  • Nico – drums, vocalen

Links: