Colotyphus – Spiritual Nostalgia – Live

Sinds 2015 maakt het Oekraïense Colotyphus atmosferische black metal met zeer depressief DNA. Ze hadden geen oorlog nodig om in deze toestand verzeild te raken. Ze hebben twee langspelers op hun naam staan en een pak kleinere releases. Deze nieuwe liveplaat brengt het drietal uit Lviv Oblast uit via het bijzonder sympathieke The Wild Hunt uit Zweden, beperkt tot 50 digipacks.


Een bloemlezing, zeven nummers lang, uit het oeuvre van Colotyphus, leert ons dat de gure atmosfeer een herkenbare Oekraïense sound bezit. Ze hebben Burzum en Drudkh gecovered in het verleden, en hoewel er een “moderne” melodische (doom) klank aan vastzit, voelt het absoluut authentiek aan. Liefhebbers van Soul Dissolution (doet ook hard denken aan de hoes van de EP Nowhere), Woods of Desolation maar ook Drudkh en zelfs oude Wolves in the Throne Room zullen hier zeker mee aan de slag kunnen. Een inlands fluitje links en rechts zorgt voor de pagan vibes, wat zeker nodig is bij het horen van de relatief gepolijste en opgepoetste live sound, die overigens zonder publiek is opgenomen als ik het goed voorheb. Colotyphus houdt van herhaling, dus is het nodig dat je je tijd neemt om mee te gaan in de trance die de muziek opwekt. Hou hierbij wel rekening dat je doorheen de harde, robuuste scream van frontman Monolith zal moeten klauteren om tot die trance te komen. Je wordt hierbij wel geholpen door de speelse bas, de subtiele synths en het strakke (strakgetrokken) drumwerk.

Een interessante expeditie, dit Spiritual Nostalgia, dat een leemte achterlaat eens die is afgelopen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar het aanmoedigende At the Eternal Horison, dat dik negen minuten lang probeert je ziel leeg te trekken en een gat te slaan in je serotoninevoorraad.

Nog even de woorden “russian warship go fuck yourself” (sic) overnemen uit het boekje en we kunnen deze netjes afsluiten.

Label:

The Wild Hunt, 2023

Tracklisting:

1. Last Gusts of Wind
2. Through Eternity
3. Beyond Perception
4. At the Eternal Horison
5. In Oblivion
6. My Nostalgia
7. Desolation of the Soul
8. Beyond Perception (Encore)

Line-up:

  • Morvudd – Gitaar
  • Monolith – Gitaar, keel
  • Lycane – Drums

Links: