Collector – Liberation’s Fall

De band Collector vindt zijn oorsprong in 2010 in Ankara, opgericht door Yagiz Ozdag met een aantal vrienden. Als Sinan Pehlivanoglu in 2014 als zanger en gitarist tot de band toetreedt, verhuist de band naar Boston waar Sinan woont.

Vanaf 2016 is de band wisselend in Ankara en New York aan het werk geweest aan hun debuutalbum Liberation’s Fall. De heren hebben koste noch moeite gespaard om van dit album iets indrukwekkends te maken. Als gastmuzikanten werden Chris Broderick (Act Of Defiance, ex-Megadeth), Vicky Psarakis (The Agonist) en wijlen Warrel Dane (Nevermore, Sanctuary) gestrikt, de mix van het album werd gedaan door Mikko Karmila (o.a. Amorphis, Nightwish en Children Of Bodom) en de mastering door de legendarische Ted Jensen. Ook aan het prachtige artwork is veel aandacht besteed.

Op voorhand waren mijn verwachtingen dan ook hooggespannen bij beluistering van Liberation’s Fall. Helaas worden de verwachtingen niet waargemaakt. De band speelt verdienstelijke progressieve metal, maar er is een aantal factoren waardoor dit debuut tegenvalt. In de eerste plaats zijn de nummers te lang en missen de afwisseling om ze interessant te houden. Van de negen nummers klokken er zes boven de acht minuten.

Ten tweede is de zang van Sinan een struikelblok. Hij bedient zich wisselend van een een soort van grunt – die meer weg heeft van een hoestbui van een verstokte sigarenroker – en een cleane zangstem die kracht mist. De zangbijdragen van Vicky Psarakis (op Between Two Demons) en Warrel Dane (op End This Life) zijn dan ook een meer dan welkome afwisseling. Een andere absoluut storende factor zijn de gitaarsolo’s – eveneens van Sinan – die eerder een opeenvolging van vingeroefeningen lijken, dan zorgvuldig opgebouwde solo’s. Sowieso is het gitaarwerk op sommige momenten wat slordig, zoals bij de inleiding van Between Two Demons. Ook in dat opzicht is de solo van Chris Broderick op End This Life een verademing.

Ondanks dat dit album niet geheel geslaagd is laten de mannen van Collector wel degelijk horen iets in hun mars te hebben. De meeste nummers kennen absoluut hun goede momenten. De band mist echter het technische vernuft dat nodig is om de getoonde ambitie waar te maken.

Score:

59/100

Label:

Eigen beheer, 2018

Tracklisting:

 1. Lullaby of Eternity
 2. Between The Two Demons (ft. Vicky Psarakis)
 3. A Tale of Titans
 4. The System Has Failed
 5. Liberation’s Fall
 6. The Undead Kings
 7. Vantablack
 8. End This Life (ft. Chris Broderick, Warrel Dane)
 9. Angels

Line-up:

 • Sinan Pehlivanoglu – Zang, gitaar
 • Mesut Basaran – Gitaar
 • Umut Emre Ture – Bas
 • Yagiz Ozdag – Drums

Links: