Coldun – Grand Sun Ritual

Soms is het leven simpel. Coldun is de band, Coldun is de zanger. Begonnen als soloproject (aangevuld met sessiemuzikanten) is Coldun bij het derde album inmiddels uitgegroeid tot voltallige muziekgroep. De overige leden worden echter slechts met initialen aangeduid. Dit doet vermoeden dat het toch vooral om de zanger van dienst te doen is. In feite is dat ook zo. De atmosferische progressieve metal die de Oost-Duitsers ons presenteren wordt namelijk grotendeels gedragen door de vocalen van Coldun, die hij met alle emotie in zijn lichaam overbrengt. Blijkbaar zit er behoorlijk wat melancholie in het water uit het Ertsgebergte (de thuisbasis van Coldun). De muziek is namelijk doordrenkt met een forse hoeveelheid neerslachtige doom. Dat betekent in de praktijk dat we lekker uitgesmeerde composities te horen krijgen die doorspekt zijn met emotie. Het is muziek die troost brengt in de koude wintermaanden.

Coldun laat op Grand Sun Ritual horen dat het naast de rockende atmosferische doom kan putten uit diverse andere muzikale bronnen. Zo bevinden we ons met de titeltrack en opener van het album in Oosterse sferen. Dit geeft een vervreemdende ervaring en staat in contrast met het stevig rockende maar gevoelige refrein. Het is net als de uitvinding van karamel-zeezout. Nooit geweten dat het lekker was, maar het blijkt toch verrekte goed te smaken. Als zelfs de saxofoon nog tevoorschijn komt weten we het zeker: dit moet wel progressieve metal zijn.

Op Down Below tappen Coldun en Coldun (de zanger, ja het is verwarrend) weer uit een heel ander vaatje. De start heeft een klassiek heavymetalgevoel met een lekker bluesy randje. De vocalen laten een man horen die tot in zijn diepste vezels getormenteerd is. De muziek neemt ook een donkerder sentiment aan. Een schreeuw die recht door je ziel gaat luidt zelfs een post-blackpassage in. Alsof er niks is gebeurd stappen we vervolgens over naar jaren zeventig progrock die niet zou misstaan op een gemiddeld Soen-album, inclusief hammondorgel. Heel eerlijk: mijn hoofd duizelt er van! Is het genialiteit of wellicht complete krankzinnigheid? Het enige juiste antwoord hier is dat deze zaken vaak hand in hand gaan.

Ik voel een ontzettende drang om elk nummer individueel te bespreken. Dit komt doordat iedere song weer een eigen gevoel heeft en muzikaal gezien uit een andere hoek komt. Toch is het album een coherent geheel waarin elke song ook binnen het geheel past. Zo is Stories Untold een onvervalste ballad die (opnieuw) rechtstreeks uit de jaren zeventig lijkt te komen. Hail Out to Thebes heeft met de terugkerende riff wellicht nog het meeste weg van ‘echt’ zwaar metaal. Zo is er ontzettend veel te ontdekken. Die ontdekkingsreis wil ik je niet wil ontnemen door alles te verklappen. Houd er echter rekening mee dat Grand Sun Ritual geen makkelijk album is. Het kost even wat moeite om al zijn schoonheid te aanschouwen. Die moeite is het echter meer dan waard. Er schuilt namelijk heel wat moois onder de oppervlakte.

Score:

84/100

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

 1. Grand Sun Ritual
 2. The Forest and the Soul
 3. Down Below
 4. Salvation Day
 5. Stories Untold
 6. Hail Out to Thebes
 7. I Dreamed That Dream

Line-up:

 • Coldun – Zang, basgitaar, hammondorgel, synthesizer
 • ZK – Gitaar
 • MR – Gitaar
 • NC – Drums

Links: