ColdCell – Those

Het Zwitserse ColdCell werd in 2012 opgericht en brengt nu met Those zijn derde album uit. Voor mij is dit de eerste kennismaking, maar een zeer welkome, want ColdCell levert ons een krachtige dosis atmosferische black metal. Wie de bandleden zijn, mag Joost weten, want met namen als S, Ath, In, aW en w4 blijft alles geheimzinnig. Wel bekend is dat aW ook de drummer is van het eveneens geweldige Schammasch en volgens de informatie die we bij de promo ontvingen, is er nog iemand lid van beide bands.

Bij de openende noten van Growing Girth ontstaat in eerste instantie een dreigend doomgevoel, dat vooral naar Paradise Lost neigt. En wanneer de vocalen van de heer S zich laten gelden, wordt dit slechts versterkt. Maar gaandeweg, wanneer het nummer vordert, ontstaat er een omschakeling die me juist meer doet denken aan het laatste Behemoth-album, The Satanist. Het zijn met name de mid-tempo nummers op dat album, die ik als een rode draad hier op Those terughoor. Van de Nergal-achtige voordrachten, die klinken als tot de luisteraars gerichte statements, tot aan de extreme uitspattingen. Beluister het nummer Seize The Whole en je snapt wat ik bedoel.

Wat het krachtige materiaal ook zeker ten goede komt, is de productie, die zeer helder en gebalanceerd klinkt. Bovendien is het fysieke exemplaar een uniek aanzicht, waarbij het portret kan worden vervangen voor verscheidene toegevoegde, duistere prenten. Fans van Behemoth en Schammasch schaffen deze schijf dan ook zonder blikken of blozen aan. Houd ColdCell in de gaten, want Those grijpt je vanaf het begin bij de strot en blijft boeien tot het einde.

Score:

80/100


Label:

Czar Of Crickets Records, 2017

Tracklisting:

 1. Growing Girth
 2. Entity I
 3. Seize The Whole
 4. Tainted Thoughts
 5. Sleep Of Reason
 6. Enity II
 7. Drough In The Heart
 8. Heritage

Line-up:

 • S -Vocalen
 • Ath – Gitaar
 • In – Bas, Samples, Achtergrondvocalen
 • aW – Drums
 • w4 – Gitaar

Links: