Coldbones – Where It All Began

Coldbones uit Kent in het Verenigd Koninkrijk is een relatief nieuwe naam in de postrock wereld. Deze scene begint stilaan verzadigd te raken met generische bands, die niet verder komen dan ellenlange nummers vol sterk vertraagde harmonische gitaarpartijen die opbouwen naar alweer een climax. Dit jonge Britse trio trapt echter niet in die val, en blijft uit de buurt van de generische postrock. Where It All Began combineert postrock met elementen uit shoegaze, prog en metal, en is een verfrissing voor het genre. Dit album kan, net als het even energetische Glass waarmee Wander vorig jaar de postrock-scene op z’n kop zette, zelfs een postrock-moeë luisteraar als ik bekoren.

De acht nummers op deze eerste langspeler van de groep stellen de belangrijkste levensfases van een vlinder voor. Laat ik dat even parafraseren voor de ruige metalheads onder u: de belangrijkste levensfases van ein Schmetterling! Het blijft natuurlijk postrock, dus er zijn zeker climaxen en opbouwende stukken, maar deze voelen veel minder geforceerd, veel natuurlijker dan bij de meeste andere postrock bands.

De kleine bezetting met enkel gitaar, bas en drum in combinatie met de slim uitgedachte arrangementen, verrassende structuren en korte nummers zorgt voor een plaat die met kop en schouders boven het pak uitsteekt. Ook hun live shows zijn blijkbaar een alles omvattende ervaring. Gepokt en gemazeld door tours met Elephantis en Tides Of Man vult Coldbones hun muzikale show aan met een zelfgemaakte lichtshow. DIY-mentaliteit is altijd al belangrijk geweest in de postrock wereld. Wie vanaf 6 april 2018 even nood heeft aan een minder hectisch And So I Watch You From Afar, of bij wie If These Trees Could Talk dan te zwaar op de maag ligt, kan terecht bij Where it All Began van Coldbones.

Label:

Crooked Noise Records, 2018

Score:

85/100

Tracklisting:

 1. Caspaces
 2. Where It All Began
 3. New Heights
 4. Lost
 5. Cycle
 6. Decay
 7. Moments
 8. To Whatever End

Line-up:

 • Jordan
 • Max
 • Nick

Links: