Cold Northern Vengeance – Maelstrom

Cold Northern Vengeance – Maelstrom
Moribund Records, 2015

Het tweede album van de Amerikaanse band Cold Northern Vengeance werd mij verkocht als zijnde pagan-/vikingmetal. Daar doe je deze heren echter zwaar tekort mee. De band bestaat al sinds 2002 en maakt ambient-blackmetal met pagan- en vikinginvloeden en ook de nodige psychedelica.. Ook al zijn de thema’s en onderwerpen dan wel uit de oude zeevaarders hoek afkomstig, de muziek is verrassend en bij tijd en wijle bijna magisch. Zelf zeggen ze dat dit album begint waar het debuutalbum uit 2008 ophield. Daar kan ik niet over oordelen, ik had nooit van deze band en/of hun eerste album gehoord. Maelstrom bevalt me wel, dus misschien ga ik me ook wel aan dat eerste album wagen.

Gezien de nautisch getinte thema’s zou dit album het best tot zijn recht komen als het werd beluisterd op een koude, duistere en stormachtige avond, dat zeggen de makers zelf en daar kan ik het wel mee eens zijn. Koud is het vanavond wel, maar de rest laat dan voor deze luisterbeurt te wensen over. Dat maakt volgens mij niet zo heel veel uit, want al snel wordt je de verhalen die muzikaal worden verteld ingezogen. Geluiseffecten en keyboards maken de sfeer tot de gitaren fel en doordringend naar voren komen gevolgd door de monotome bariton-stem van zanger Heathen. Het is een sfeertje dat men de hele tijd weet vast te houden

Terwijl de kille zwarte riffs je om de oren vliegen, evenals de zwaar doordreunende bassen, doen het monotome stemgeluid en de keyboards je sidderen. Alle songs zijn ver uitgerekt en uitgewerkt en zo hier en daar wat te ver. Het enige wat niet uitgewerkt is zijn de drums, waarvan ik niet kan beoordelen of er echt een drummer aan te pas komt, vooral ook omdat er nergens een trommelaar of gasttrommelaar wordt genoemd in alle geschriften. Maar meestentijds staat het zo ver achter in de mix dat het er sowieso niet toe doet, het is meer de bas die het ritme aangeeft.

De sterkste punten van deze schijf zijn ook tegelijkertijd de valkuil. De kille monotomie slaat zo hier en daar door naar saai en langdradig en de felle en flink op de voorgrond tredende gitaren zijn zo hier en daar wel erg snerpend en schel aanwezig. Geluidseffecten, keyboard en vervorming zorgen voor heel veel sfeer maar zijn ook af en toe wel overvloedig aanwezig en daarbij zijn de drums opvallend afwezig of ver in de achtergrond te horen. Maar al mijn gezeur terzijde is Maelstrom toch echt wel een plaat waar ik met genoegen naar geluisterd heb. Een groeiplaat ook, want bij iedere luisterbeurt vallen weer nieuwe details op. Een aanrader dus wat mij betreft.

Tracklisting:
maelstrom

 1. Pierced by the Tree
 2. Seeker of Secrets
 3. Eye of the Storm
 4. Waxing and Waning
 5. The Darkness of Once Was
 6. Paradox

Line-up:

 • Heathen – Zang, gitaar, bass, keyboards
 • Eric Braunschweiger – Gitaar
 • Nidgehogg – Gitaar
 • Bloodwrath – Gitaar
 • Catach – Bass
 • Vengeance – Bass

Links: