Cold Grip – Birth Of The Black Lotus

Cold Grip is een melodieuze hardcoreband van eigen bodem dat met Birth Of The Black Lotus zijn debuut uitbrengt. De heren mochten eerder dit jaar als opener The Rebellion Tour aftrappen, openen in augustus voor Slapshot en werken zodoende gestaag richting wat meer naamsbekendheid. Leuk om te zien dat er in (Nederlands) Limburg weer wat meer hardcorebands bezig zijn om de scene actief te houden. Birth Of The Black Lotus is een conceptplaat over de levenscyclus van een lotusbloem en indirect over deze van de mens.

Zo zoet als het hier misschien leest, zo rauw op je dak valt de boodschap in muzikaal opzicht. Dit vijftal brengt zijn hardcore namelijk op een intense, rauwe wijze zonder daarbij om de hete brij heen te draaien. De urgentie van de twaalf nummers ligt erg hoog en dat gegeven heeft zowel een positieve dan wel minder positieve uitwerking op de luisterervaring van de plaat. Wanneer de ritmesectie wat meer melodie ten gehore brengt in de doorgaans rechttoe-rechtaan hardcore, krijgt het resultaat meer herkenbaarheid en zorgt dat voor wat ademruimte. Hoewel songs zoals Birth Of The Black Lotus, SamsaraMuddy Waters en Desire, Ignorance afzonderlijk aardig in elkaar steken, luistert de muziek in zijn geheel op het album te eentonig weg. Het strijdplan is voortdurend hetzelfde en het ontbreekt aan échte pieken. De schreeuwzang is daar wellicht de grootste aandeelhouder in, want hoewel de man een prima strot heeft, breekt het gebrek aan vocale afwisseling op den duur op.

Zodra het gaspedaal gevoelsmatig wat meer losgelaten wordt, komen die melodische gitaarpartijen sterker tot zijn recht, komt de zang doeltreffender in het spel en is het feest helemaal compleet als er vervolgens ook nog wat typische hardcore breakdowns hun intrede maken. Dat resulteert in het meer beklijvende Downward Spiral, het sterke Ellipse en Equanimity: songs die je als liefhebber van hardcore graag nog eens opnieuw aanzwengelt. Het maakt van Birth Of The Black Lotus een ontzettend gretige debuutplaat van een even gretig gezelschap dat in deze eerste ronde iets meer oog had mogen hebben voor de dosering van zijn muzikale ingrediënten. Voor een eerste kennismaking is dat allesbehalve een schande.

Score:

72/100

Label:

Oppressor Records, 2023

Tracklisting:

 1. Birth Of The Black Lotus
 2. Downward Spiral
 3. Muddy Waters
 4. Ellipse
 5. Desire, Ignorance
 6. Samsara
 7. Suffering
 8. Reflection
 9. Equanimity
 10. Eightfold Path
 11. Acceptance
 12. Dawn Of The White Lotus

Line-up:

 • Alex – Vocalen
 • Wayne – Gitaar
 • Daan – Gitaar
 • Rens – Basgitaar
 • Martijn – Drums

 

Links: