Cognizance – Phantazein

Het Engelse Cognizance loopt al meer dan tien jaar mee in het metalen wereldje en heeft intussen drie EP’s en twee volwaardige albums voortgebracht. Nu komt de band met het conceptalbum Phantazein om de hoek. De plaat wordt uitgebracht door het kwaliteitslabel Willowtip Records, waar de eerdere langspelers van het ook niet misselijke Prosthetic Records kwamen. Men benoemt het concept van de plaat als het overstijgen van de grenzen van de band met als rode draad de interactie tussen kunst, obsessie en de invloed van iemands omgeving. Ik weet zelf niet goed wat daar van te maken. Misschien zou het beter gaan als ik de teksten ter hand had. Feit is wel dat de band aangeeft min of meer maling te hebben aan wat de fans willen horen en een eigen pad te trekken in de muzikale richting. Dat is dan wel weer glashelder.

Wat ook glashelder is, is dat we met een kwalitatief hoogstaande band te maken hebben. Cognizance speelt technische death metal met een behoorlijk rap tempo en diepe grunt. Ik heb even de archieven nageplozen van ons allergeliefde metalzine Zware Metalen en helaas kan ik geen stukken vinden die mijn boute stelling ondersteunt, anders dan eervolle vermeldingen in de vaste rubriek videoroulette. Waar de eerdere releases vol stonden met de genoemde technische death gemengd met verschillende progressieve invloeden – een vrouwelijke cleane zang, bijzonder instrumentaria en bijzondere ritmes bijvoorbeeld -, daar blijft Cognizance op Phantazein iets dichter bij het directere werk. Het schrijven van nummers was al in goede handen bij de band, maar het blijkt dat op deze plaat de lat nog hoger gelegd kon worden. En die riffs! Die zijn zo verrekte lekker. En er zijn er zoveel. Ik kan me vergissen maar ik heb geen riff gehoord die weer terugkeerde in een nummer. Creatief stelletje. De muziek klinkt als elegante technische death metal, waarbij de band ook veelvuldig gebruik maakt van gitaarlijnen die hoog in toon zijn en de lange akkoorden op de achtergrond een schimmig en melodramatisch effect genereren.

Met duwende riffs afgewisseld in tempo en vaak opgevolgd door een technisch hoogstandje creëert de band een hele fijne wisselwerking – overigens niet nieuw uiteraard – en deze maakt Phantazein tot een zeer interessante plaat. De technische gedeeltes zijn verre van overtrokken en dienen de nummers prima en het gevoel dat er in de nummers wordt gelegd is van zo’n schoonheid af en toe. De donkere brute death metal gemengd met de fantastische riffs en het gevoel gelegd tijdens de technische momenten maakte dit een plaat om naar uit te kijken. Cognizance heeft in ieder geval al volledig aan mijn verwachting voldaan en deze zelfs overtroffen. Dit is de beste van de mannen. Ga deze plaat minstens luisteren en nog een keer omdat de band een kans verdient in een breder voetlicht te treden. En dat is geen sinecure gezien het feit dat op 26 januari ook Blood Red Throne, Vitriol en Exocrine hun nieuwe platen uitbrachten. Plus nog eens stuk of zestig die in de promolijst staan. Tijdens het luisteren moest ik regelmatig denken aan Gorod, Decrepit Birth, Revocation!

Score:

91/100

Label:

Willowtip Records, 2024

Tracklisting:

 1. Ceremonial Vigour
 2. A Brain Dead Memoir
 3. Chiselled in Stone
 4. Introspection
 5. Futureless Horizon
 6. The Towering Monument
 7. Alferov
 8. Shock Heuristics
 9. Broadcast of the Gods
 10. In Verses Unspoken
 11. Shadowgraph

Line-up:

 • Alex Baillie – Vocalen, gitaar
 • Henry Pryce – Vocalen
 • David Diepold – Drums
 • Chris Binns – Bas
 • Apostolis Karydis – Gitaar

Links: