Codename : Delirious – The Great Heartless

Nog twee platen uit 2018 liggen hier rond te slingeren. Deze is er eentje van. The Great Heartless van Codename : Delirious, een Italiaanse band die naar eigen zeggen dubmetal maakt. Het is hun debuutalbum, ook al zien deze heren er niet meteen jong en onervaren uit. Schijn kan bedriegen.


Wanneer je de zang hoort van de heren kun je voor de eerste keer een “huh?”-ervaring hebben. De cleane zang klinkt namelijk alsof die uit de mond van een adolescent komt. Nu metal revival, want naast het jonge en frisse geluid met een beginnende baard in de keel krijg je ook een pak Limp Bizkit-achtige “rap” te verwerken met op houterige en moeilijk identificeerbare wijze, wellicht omdat het Engels niet zoveel klinkers bevat als het Italiaans. De nu metal wordt behoorlijk opgefokt met vaak overdadig gecompresseerde – op het randje van djent – electro (allerhande bliepjes en jaren negentig trancegetoeter) en een productie die heel veel body toevoegde aan de gitaren. Het verloop van de nummers is ondanks het zeer toegankelijke genre vaak ondoorzichtig en ontdaan van spanning door te veel herhaling of te lange stiltes. Er is duidelijk weinig ervaring in het schrijven van nummers waar je je aandacht kunt bijhouden. Dat neemt niet weg dat bepaalde stukken best overtuigend zijn en een gemiddelde Sylar meets Crossfaith/Rave The Reqviem-liefhebber hier wel iets mee kan aanvangen. Jammer genoeg zijn die stukken zo zeldzaam als de kans dat klimaatmarsen ooit effectief iets zullen veranderen aan het feit dat elektrische auto’s ook massaal slecht zijn voor het milieu.

Diepgaand is het allemaal niet, blits en hip zeker wel. Of we daar blij moeten van worden, dat is de grote vraag. De kans is wel behoorlijk groot dat protesterende scholieren dit leuker zullen vinden dan eigenaars van een vierwieler met meer dan 150 pk’s onder de motorkap.

Score:

65/100

Label:

Agoge Records, 2018

Tracklisting:

 1. Act So Tough (HVRD RMX)
 2. Ryo/Leon
 3. Dr. Braun
 4. …chissà
 5. Lost At Sea
 6. Love Song (for people who don’t feel a thing)
 7. Worst Of Me
 8. He Gotta Know The Name
 9. Bridge Over Alpha-Z

Line-up:

 • Luca – Programmering
 • Marco – Bas
 • Dario – Gitaar
 • Omar – Keel
 • Chris – Drums

Links: