Code Orange – Forever

Code Orange, voorheen bekend als Code Orange Kids, is terug en opgegroeid. Waar deze band met het debuut Love Is Love // Return To Dust als een stel minderjarige schoolvriendjes haar best deed om Converge te imiteren, omarmde dit als een hillbilly gestileerde viertal de simpliciteit in het leven met het opvolgende I Am King. Deze plaat bracht een genadeloze revival van de jaren ’90 metalcore waarin overstuurde gitaren de hoofdrol spelen (denk aan bands als Disembodied). Anno 2017 maakt de groep zich geducht met stoere praatjes over hardcore en over het niet geassocieerd willen worden met ‘bargain bin deathcore bands’. Een gedurfde opmerking, zeker wanneer je forté ligt in het brengen van eindeloze breakdowns. Ondertussen wordt het nieuwe Forever wel uitgegeven door Roadrunner Records en deed Code Orange doodleuk mee aan het in Amerika rondreizende Mayhem festival. Kortom: all talk, no walk.

Forever weet aan alle genoemde aspecten in de vorige alinea echter iets toe te voegen. Dat deze plaat niet zo schokkend is als het I Am King dat jaren ’90 metalcore terug op de kaart zette, doet er niet zo veel toe. Stiekem is Code Orange in haar historie altijd al een innoverende band geweest, ondanks dat de muzikale simpliciteit dat niet doet vermoeden. Op Forever omarmt Code Orange voor het eerst twee andere muziekstijlen uit de jaren ’90. Enerzijds worden er zachtere elementen uit de grunge geplukt (denk aan Alice In Chains), zoals met de uiterst geslaagde zang van gitariste Reba Meyers in het aanstekelijke Bleeding In The Blur. Anderzijds worden industriële invloeden in de vorm van angstaanjagende geluiden en audiosamples door het hele album verspreid (al deden Full Of Hell/Merzbow en Harm’s Way dit eerder). De groep zet hiermee een griezelige en beklemmende sfeer neer die je constant nerveus houdt, en de onderstaande clip van Kill The Creator weet dit gevoel uitstekend te visualiseren.

Forever brengt het type nervositeit op je over wat je ook ervaart wanneer je Code Orange in levende lijve aanschouwt. Op ieder moment kan die ene riff of zanglijn omzwaaien in een allesverwoestende breakdown die ervoor zorgt dat de zaal transformeert tot een pit waarin een arm of voet je in het gezicht slaat. Het ‘gevoel’, zoals zo vaak in de hardcore scene, is belangrijker dan de muziek zelf. En dat draagt deze plaat. Er is weinig aandacht meer voor het schrijven van degelijke en coherente nummers. Er zijn geen slim geschreven omschakelingen, geen doordachte tempowisselingen. Op ieder moment kan het huidige segment ingeruild worden voor een irritante piep of een lompe break: als een jump-scare uit een spannende horror-film. Nihilistisch, storend, en beklemmend. Forever is geen typische hardcore-plaat, en dat is mooi.

Score:code-orange-forever-album-2017

85/100

Label: 

Roadrunner Records

Tracklisting:

 1. Forever
 2. Kill The Creator
 3. Real
 4. Bleeding In The Blur
 5. The Mud
 6. The New Reality
 7. Spy
 8. Ugly
 9. No One Is Untouchable
 10. Hurt Goes On
 11. dream2

Line-up:

 • Eric Balderose – gitaar, vocalen
 • Reba Meyers – gitaar, vocalen
 • Jami Morgan – drums, vocalen
 • Joe Goldman – basgitaar

Links: