Clown Core – Van

Clown Core? Inderdaad. ClownC0re. Twee Amerikanen met clownsmaskers die in 2010 hun debuut uitbrachten en in 2018 hun tweede uitbrachten met Toilet. Nu is er Van. Ik neem even over van Wikipedia wat je van deze band dient te weten. De heren zijn wellicht Louis Cole van de indietronica/jazzfunk-band KNOWER en saxofonist Sam Gendel die met KNOWER heeft opgetreden. Qua genrebenaming staat er avant-garde jazz, freejazz en grindcore. Daar kan ik me wel in vinden. Maar oordeel vooral zelf.

Goed, wat zien we hier gebeuren. Drie mensen in een Van, de ene achter het stuur, een ander met een saxofoon, een microfoon en twee keyboards. De derde heeft naast een drumstel, ook een microfoon en een keyboard. Veel riedels, toeters en bellengeluiden komen rechtstreeks uit het circus, maar ook heel veel freejazz, glitcherige drum-‘n-bass en breakcore die  aangevuld met grindende drukte zonder gitaren voorbij razen. De meeste nummers zijn puur instrumentaal, maar hier en daar komen hele vreemde teksten voorbij op een gemurmelde – onmenselijke – goregrind wijze. De nummers zijn kort tot extreem kort, gaande van zeven seconden tot twee en een halve minuut, wat erg grindcore is. Ik kan me voorstellen dat fans van Mike Patton, die ook vaak jazz-uitspattingen heeft, hiervan zullen houden. Persoonlijk vind ik het wel geinig, bij momenten indrukwekkend. En ik geniet in feite nog het meeste van de quasi volledig geïmproviseerde secties die erg authentiek over komen. Het is een beetje “goed-komt-het-uit”, maar het komt erg goed uit.

Laat je niet misleiden door de Slipknot-uitstraling, de jaren negentig videokwaliteit of de naam. Er valt wel degelijk veel meer te beleven aan het redelijk absurde Clown Core dan je eerste indruk zou weggeven. Misschien vind je het grappig, misschien verrassend, misschien uniek, misschien ronduit slecht. Het hangt er vanaf. Wat ik wel weet is dat je er niet onbewogen zal bij blijven. Geef het een kans, misschien is het je wel je ontdekking van dit jaar. Sowieso een band die over de tongen gaat en nu al als grensverleggend en cult beschouwd wordt. Op de Bandcamp-pagina te horen, via de link onderaan, of op YouTube (zoals mijn luistertip Existence).

Score:

80/100

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

 1.  Flat Earth
 2. Van
 3. Song
 4. Computers
 5. Tears of God
 6. Keyboard
 7. Bologna Penis
 8. McRonalds
 9. You Are Pregnant
 10. Existence
 11. End
 12. Infinite Realm of Incomprehensible Suffering

Line-up:

Anoniem

Links: